Golflegende Arnold Palmer is zondag op 87-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan wordt algemeen beschouwd als een van de beste golfers aller tijden.

Palmer stierf in het UPMC Presbyterian Hospital in Pittsburgh waar hij sinds donderdag lag voor onderzoek aan zijn hart.

"We zijn diep bedroefd door de dood van Arnold Palmer, golf's grootse ambassadeur," laat de Amerikaans golfbond weten op Twitter.

Palmer wist tussen 1958 en 1964 zeven majors op zijn naam te schrijven. Daarmee staat hij gedeeld zevende op de ranglijst aller tijden van meeste overwinningen in de vier grootste toernooien in het golf.

Jack Nicklaus, de nummer één op die lijst met achttien zeges, was een goede vriend van Palmer. "We zijn een van de meest ongelooflijke golfers en sporters kwijtgeraakt", schrijft de golflegende op Twitter.

"Arnold oversteeg zijn sport. Hij was meer dan een groot golfer, hij was een icoon, een legende, een pionier. Hij bracht de sport op een hoger niveau, vrijwel in z'n eentje. Hij was de koning van onze sport en dat zal hij altijd blijven."

Video: De loopbaan van Arnold Palmer in beeld

​Televisie

Mede door de opkomst van de televisie eind jaren '50 en begin jaren '60 droeg Palmer bij aan het populair worden van golf. Tijdens zijn carrière wist hij veel fans aan zich te binden die zich Arnie's Army noemden. 

In totaal won 'The King', die in 1954 professional werd, 95 toernooien, waarvan 62 op de Amerikaanse PGA Tour.

"Bedankt Arnold voor je vriendschap, raad en een heleboel plezier. Jouw filantropie en nederigheid maken deel uit van je legende", aldus Tiger Woods op Twitter. "Ik kan niet geloven dat Arnold overleden is", voegde de golflegende daaraan toe in een verklaring. "Hij heeft zoveel betekend voor de sport en voor mij persoonlijk. Ik wist dat ik hem altijd kon bellen voor advies."

Obama

Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft gereageerd op het overlijden van Palmer: "Dit is voor 'The King', die even buitengewoon was op de golfbaan als dat hij ruimhartig was voor anderen. Bedankt voor de herinneringen, Arnold."

Palmer deed in totaal 143 keer mee aan een major. Pas in 2004 maakte hij voor de laatste keer zijn opwachting op de Masters. Het betekende zijn vijftigste deelname op rij bij het toernooi dat hij in 1958, 1960, 1962 en 1964 op zijn naam schreef.