Technisch directeur Sjors Röttger van het Nederlands Handbalverbond (NHV) beseft dat de opvolger van bondscoach Henk Groener voor een heel lastige taak staat om het beter te doen met de Oranjevrouwen.

"Het vertrek van Henk is een grote aderlating voor het Nederlandse handbal", zegt Röttger in gesprek met NU.nl. "Het is niet voor niets dat Henk al bijna acht jaar bondscoach is. Dat geeft aan dat we heel tevreden over hem waren en zijn."

De 55-jarige Groener maakte zondag bekend dat hij na het EK van eind dit jaar afscheid zal nemen als bondscoach, omdat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. De voormalig international was sinds begin 2009 de eindverantwoordelijke bij de handbalsters.

Groener leidde Oranje de afgelopen jaren naar de wereldtop, met het zilver eind vorig jaar bij het WK in Denemarken als hoogtepunt. In augustus eindigden de Oranjevrouwen in Rio de Janeiro bij hun olympische debuut op een knappe vierde plaats.

"Henk heeft altijd heel doordacht leiding gegeven aan de ploeg, vanuit een goed doordachte visie", aldus Röttger, de voorganger van Groener als bondscoach van de handbalsters.

"Daardoor heeft hij Oranje stap voor stap naar de wereldtop geleid en dat is nogal wat. Hij heeft het geweldig gedaan en echt geschiedenis geschreven."

Sollicitaties

Röttger geeft daarom toe dat de opvolger van Groener het lastig zal krijgen om in de voetsporen van de Arnhemmer te treden. De technisch directeur heeft er echter vertrouwen in dat de bond een geschikte kandidaat zal vinden.

"We hebben nog niemand op het oog, maar dit team is geliefd. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. We zullen binnenkort in het Nederlands en in het Engels een vacature plaatsen, want we staan ook open voor een buitenlandse coach. Ik verwacht dat we redelijk veel sollicitaties binnen zullen krijgen."

Volgens Röttger zal de nieuwe bondscoach voortborduren op de succesvolle lijn die Groener de laatste jaren heeft ingezet.

"De opvolger van Henk zal volgens onze uitgangspunten verdergaan. Wij staan als bond voor continuïteit en een goede leiding en we hebben een duidelijke visie over hoe we willen handballen. Ons huis staat wel."