Henk Groener stopt per 1 januari als bondscoach van de Nederlandse handbalsters. De 55-jarige Leersummer zegt na acht jaar toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Groener zal in december nog wel met Oranje naar het EK in Zweden gaan.

"Ik kijk met veel plezier terug op deze tijd waarin we erin geslaagd zijn het Nederlands dameshandbal na een periode van afwezigheid op de grote toernooien te laten groeien tot een land dat niet alleen vanzelfsprekend aanwezig is op EK’s en WK’s, maar daarin ook mee doet in de strijd om de medailles", aldus Groener.

"Toch moeten we niet achterom kijken, maar naar voren. Er ligt voor het Nederlands damesteam een traject richting de Olympische Spelen in Tokio. Daarin is het voor het team nodig deze periode begeleid te worden door een bondscoach en zijn staf die dit traject ook in zijn geheel zo voor zich zien."

"Wanneer er bij mij gedachten c.q. twijfels opkomen of deze periode wel de uitdaging is die ik op dit moment voor mezelf zie, dan is dat een indicatie dat dit waarschijnlijk niet het geval is."

"Op zo'n moment is het belangrijk om keuzes te maken die voor het Nederlands dameshandbal het beste zijn. Aangezien duidelijkheid over hoe het verder gaat met het team na afloop van mijn contract op 1 januari 2017 belangrijk is, heb ik besloten om nu aan te geven na afloop van mijn huidige contract te stoppen als bondscoach van het Nederlands damesteam."

Opvolger

Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) heeft nog geen opvolger op het oog. Er zal binnenkort in het Nederlands en het Engels een vacature worden geplaatst.

"Dit team is geliefd, in Nederland en in het buitenland", zegt technisch directeur Sjors Röttger in gesprek met NU.nl. "Ik verwacht dat er aardig wat sollicitaties binnen zullen komen, uit binnen- en buitenland."

Spelen

Groener begon in 2009 als bondscoach van handbalsters, nadat hij al een jaar assistent was geweest onder Röttger. Eerder was hij tussen 2002 en 2005 trainer van de Oranje-mannen.

Onder de voormalig international groeide het nationale vrouwenteam uit tot een wereldtopper, met als hoogtepunt de zilveren medaille bij het WK eind vorig jaar in Denemarken.

Hij leidde Oranje ook voor het eerst in de historie naar de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro eindigden de handbalsters in augustus als vierde na een nederlaag tegen wereldkampioen Noorwegen in de strijd om het brons.

Groener werd met de Nederlandse vrouwenploeg eveneens achtste (2010) en zevende (2012) op het EK en vijftiende (2011) en dertiende (2013) op het WK.

"Het is nogal wat, wat hij gepresteerd heeft met dit team", stelt Röttger, de voorganger van Groener bij de Oranjevrouwen. "Henk heeft geschiedenis geschreven."