Kenenisa Bekele heeft zondag de 43e editie van de marathon van Berlijn gewonnen. De Ethiopiër, meervoudig wereld- en olympisch kampioen op de baan, kwam na 42,195 kilometer als eerste over de streep in een nationaal record van 2.03.04. 

Bekele liet Wilson Kipsang (tweede) in de laatste kilometers achter zich, nadat de Keniaan lang op koers lag voor het wereldrecord. 

De mondiale toptijd (2.02,57) werd in 2014 in de Duitse hoofdstad gelopen door Dennis Kimetto. Bekele bleef daar dus slechts zeven seconden boven.

De vorige zes wereldrecords werden allemaal neergezet in Berlijn, waar de omstandigheden vaak gunstig zijn en het parcours snel is.

Bekele had voor zondag een persoonlijk record van 2.05.04 en liep daar precies twee minuten vanaf.

"Deze tijd is fantastisch, want het is een dik persoonlijk record", zei de houder van de houder van de wereldrecords op de 5000 en 10.000 meter op de baan. "Maar ik ben toch ook licht teleurgesteld, omdat ik het wereldrecord op enkele seconden miste."

Solo

Het komt zelden voor dat de vooraf aangekondigde toppers ook daadwerkelijk de wedstrijd maken op de marathon. Kipsang en Bekele zeiden voor de race al dat ze het wereldrecord wilden aanvallen en hielden woord.

Kipsang nam na 30 kilometer het initiatief en leek aan een indrukwekkende solo te beginnen, want Bekele kon niet volgen. De winnaar van onder meer twee keer olympisch goud op de 10.000 meter herpakte zich echter en wist weer aan te sluiten.

Na 35 kilometer loste Bekele opnieuw en liep Kipsang wederom alleen vooraan. Maar de Ethiopiër had nog een ultieme versnelling in de benen. Hij wist opnieuw aan te pikken bij Kipsang en vervolgens in de finale bij hem weg te lopen.

Teekens

Mike Teekens finishte als 25e in een tijd van 2.18.55. Daarmee was hij de beste Nederlander. Teekens bleef vijf seconden voor de Groninger Olfert Molenhuis, die als 27e eindigde.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Ethiopische Aberu Kebede, die een tijd van 2.20.45 liet noteren. Het was al haar derde zege in Berlijn.

Twee landgenotes flankeerden haar op het podium, Birhane Dibaba (tweede in 2.23.58) en Ruti Aga (derde in 2.24.41).