Ellen Hoog maakte vrijdag bekend per direct een punt te zetten achter haar interlandloopbaan en had haar besluit al min of meer voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro genomen.

"Ik vind het mooi geweest. Voor de Olympische Spelen van Rio wist ik bijna zeker dat ik zou gaan stoppen", zei Hoog, die nog een jaar doorgaat bij haar club Amsterdam, voor de camera van de NOS.

"Tijdens de Spelen ging ik weer twijfelen, zeker na die zilveren medaille. Maar ik heb zoveel prijzen gepakt, dus ik laat het daar niet van afhangen."

Hoog won met Oranje goud op de Spelen van 2008 in Peking en 2012 in Londen. Ze speelde in totaal 232 interlands en maakte daarin zestig doelpunten.

De speelster van Amsterdam debuteerde in 2004 op 17-jarige leeftijd voor Oranje. Ze werd twee jaar later wereldkampioen met Nederland in Madrid. Haar tweede wereldtitel veroverde ze twee jaar geleden in eigen land.

EK

Hoewel volgend jaar het EK plaatsvindt in Amsterdam zag Hoog uiteindelijk geen reden om haar loopbaan bij Oranje te verlengen. "Weer alles geven en er helemaal voor gaan, dat zie ik niet zitten. Het is ook niet leuk voor het team om maar één jaar door te gaan. Even het EK en dan stoppen. Nee, dat doe ik niet."

Ondanks het afscheid van Naomi van As en de tijdelijke break van Eva de Goede (sabbatical), denkt Hoog dat er geen reden tot paniek is voor het Nederlands team.

"Het komt wel weer goed. Er staan vast nieuwe mensen op. Jonge speelsters. Dat is in het verleden ook goed gegaan, dus dat gaat nu ook goedkomen."