De Amerikaanse Varvara Lepchenko is door tennisbond ITF vrijgesproken van dopinggebruik. De Fransman Constant Lestienne is voor zeven maanden geschorst wegens gokken.

Lepchenko (30) ontloopt een straf van de ITF. De nummer 79 van de wereld testte positief op het gebruik van meldonium. 

"De ITF accepteert dat Lepchenko geen fout heeft begaan of nalatigheid verweten kan worden met haar overtreding", meldt de tennisfederatie in een verklaring.

De Amerikaanse van Oezbeekse origine was sinds maart voor korte tijd geschorst, nadat ze op een toernooi in het Australische Brisbane positief testte. Sinds mei was ze in afwachting van haar beroepszaak weer actief.

Meldonium staat sinds januari op de dopinglijst. Maria Sharapova is de bekendste sporter die geschorst is vanwege gebruik van het middel. De beroepszaak tegen haar schorsing dient begin oktober.

Lestienne

Lestienne is per direct voor zeven maanden geschorst. Daarnaast moet de 24-jarige Fransman een boete van 10.000 Amerikaanse dollar (bijna 9000 euro) betalen. 

Lestienne krijgt de straffen omdat hij tussen februari 2012 en juni 2015 online heeft gegokt op 220 tenniswedstrijden, zo maakte de Tennis Integrity Unit (TIU) van de internationale tennisbond ITF woensdag bekend.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat Lestienne geen enkele keer heeft gegokt op een wedstrijd van zichzelf.

De huidige nummer 164 van de wereld deed twee weken terug nog mee aan de challenger in Alphen aan den Rijn. In de kwartfinale moest Lestienne toen zijn meerdere erkennen in de Nederlander Robin Haase.

Verdacht

Matchfixing staat sinds begin van dit jaar, toen naar buiten kwam dat veel toptennissers daarvan verdacht worden, hoog op de agenda in de tenniswereld.

In de eerste drie maanden van 2016 werden 48 tenniswedstrijden als verdacht aangemerkt door de Tennis Integrity Unit. In 2015 waren dat in de eerste drie maanden van het jaar nog 31 partijen.