Voor de vierde keer in een week tijd heeft een groep hackers vertrouwelijke medische gegevens van atleten gelekt. Maandag zijn medische attesten van onder anderen Rafael Nadal en Mo Farah online gezet.

In totaal worden er in deel 4 van de publicaties 26 sporters genoemd uit Argentinië, België, Burundi, Canada, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, Spanje en de Verenigde Staten.

Naast toptennisser Nadal en viervoudig olympisch kampioen Farah zijn de bekendste namen olympisch golfkampioen Justin Rose, roeister Helen Glover, zwemmer Laszlo Cseh en turnster Lauren Hernandez.

De gelekte gegevens gaan vooral over medische attesten ('TUE's'), die atleten aan kunnen vragen zodat ze om medische redenen een middel mogen gebruiken dat op de lijst van verboden middelen staat.

Dergelijke medische attesten zijn niet ongebruikelijk in de topsport. Er is geen bewijs dat de genoemde atleten iets verkeerd hebben gedaan.

Fancy Bears

De publicaties van de groep die zichzelf 'Fancy Bears' noemt, begonnen vorige week met gegevens van vier Amerikaanse sporters: de tennissters Serena en Venus Williams, de turnster Simone Biles en basketbalster Elena Delle Donne.

Volgens het mondiale antidopingagentschap WADA gaat het om Russische hackers. Zij hebben vermoedelijk via een account dat het Internationaal Olympisch Comité maakte voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro toegang gekregen tot de vertrouwelijke medische gegevens.