Voor honkballer Kalian Sams was het zondag twee keer prijs. Eerst werd de 30-jarige Nederlander vader van zoontje Dean en daarna was hij net op tijd in Hoofddorp om de Europese titel te vieren.

"Dit was de beste dag uit mijn leven. Twee keer kampioen, mijn dag kan niet meer stuk", aldus Sams tegen Ziggo Sport.

De EK-finale tegen Spanje in Hoofddorp begon om 17.00 uur, terwijl zoontje Dean om 16.47 uur ter wereld kwam in Den Haag.

Sams, de vaste rechtsvelder van Oranje bij het toernooi in Nederland, miste daardoor de eerste helft van de wedstrijd, maar was uiteindelijk nog op tijd om een rol te spelen in de spannende finale (3-2 zege).

"Ik zat de hele tijd van mijn vriendin naar de klok te kijken. Ik dacht: mijn god, ik moet weg", vervolgde de Hagenaar bij de NOS. "Toen kwam Dean om kwart voor vijf en alles was goed, dus ik ben met 160 kilometer per uur naar Hoofddorp geracet. Ik denk dat ik wel een paar boetes heb gepakt, maar dat was het wel waard."

Topweek

Sams, die na de finale werd gehuldigd als de speler met de meeste homeruns tijdens het EK (4), kwam halverwege de wedstrijd de Nederlandse dug-out in en werd direct toegezongen door de thuisfans.

"Ik vond het superspeciaal dat ik zo onthaald werd door het publiek toen ik aankwam, dat was heel mooi om mee te maken."

Bondscoach Steve Janssen bracht Sams in de achtste inning in het veld en in zijn eerste slagbeurt werd de buitenvelder bijna direct de matchwinner door bij een 2-2 stand een honkslag te slaan met lopers op het eerste en tweede honk. De 3-2 viel toen nog niet omdat Yurendell de Caster op het derde honk werd tegengehouden.

"Dat zou de kers op de taart zijn geweest", aldus de Hagenaar. "Maar we hebben gewonnen en daar gaat het om. Ik ben echt superblij. We hebben een topweek gehad met de jongens."