De Nederlandse honkballers hebben zich zondag voor de 22e keer tot Europees kampioen gekroond. De ploeg van Steve Janssen was in de finale in Hoofddorp na tien innings met 3-2 te sterk voor Spanje.

Yurendell de Caster zorgde in de verlenging voor het beslissende punt door een honkslag te slaan met alle honken bezet.

Oranje bleef in de afgelopen anderhalve week ongeslagen bij het EK in eigen land. De titelverdediger won al zijn acht groepswedstrijden, waaronder tegen Spanje (1-0).

De Spanjaarden veroverden voor de tweede keer Europees zilver. Ze zijn de laatste decennia normaal gesproken de vaste nummer drie van Europa achter Nederland en Italië, maar door een zege in de eerste groepsfase op de Italianen stond de formatie van manager Paco Figueroa voor het eerst sinds het eerste EK in 1954 in de EK-finale.

Cordemans

Oranje, dat begon zonder de kersverse vader Kalian Sams, sloeg al toe in de tweede inning. Aangewezen slagman Gianison Boekhoudt begon de slagbeurt met een tweehonkslag en door geraakt werpen op Dwayne Kemp en een veldfout van werper Leslie Nacar op een klap van Randolph Oduber stroomden alle honken vol.

Nick Urbanus profiteerde optimaal door met een honkslag door het midden Boeckhoudt en Kemp over de thuisplaat te slaan, waardoor Nederland op een vroege 2-0 voorsprong kwam.

Bij Nederland begon routinier Rob Cordemans als werper. De 41-jarige rechtshander stond in zijn vier innings maar twee honkslagen en geen punten toe.

Zijn opvolger Lars Huijer kwam in de zesde Spaanse slagbeurt in de problemen toen door drie honkslagen de honken volliepen met twee uit, maar de reliever kwam schadevrij uit de inning.

Nederland kwam op het werpen van Antonio Noguera juist nog amper door. De tweede Spaanse pitcher was in vijf innings goed voor zeven keer drie slag en hij stond maar twee honkslagen toe.

Homerun

Profspeler Shairon Martis nam in de achtste inning het werpen over van Huijer, terwijl Sams zich naar Hoofddorp had gehaast en het veld in kwam voor Kemp.

Spanje verwelkomde Martis direct met twee honkslagen. Catcher Dashenko Ricardo stopte het momentum even door Oscar Angulo met een zeer knappe pick-off uit te gooien op het tweede honk, maar bij twee uit tekende Jesus Martinez voor de gelijkmaker (2-2) door een verre tweepuntenhomerun in het rechtsveld.

In de gelijkmakende Nederlandse slagbeurt begon De Caster direct met een tweehonkslag. Boeckhoudt kreeg opzettelijk vier wijd, maar maakte daarna op een honkslag van Sams een cruciale fout door naar het derde honk te gaan, waar De Caster al stond. Boeckhoudt was zo de tweede 'nul' en door drie slag voor Oduber kwam Spanje ongeschonden uit de inning.

Ook in de negende inning bleven beide ploegen zonder punten, waardoor een verlenging waarin beide ploegen de slagbeurt begonnen met lopers op het eerste en tweede honk de beslissing moest brengen.

De Nederlandse werper Loek van Mil hield Spanje mede door twee keer drie slag knap van scoren af, waarna De Caster met zijn doffe klap door het midden van het binnenveld voor grote euforie zorgde in Hoofddorp.