Point guard Charlon Kloof en bondscoach Toon van Helfteren hopen dat het verspelen van een EK-ticket zaterdagavond tegen Duitsland er niet voor zorgt dat de Nederlandse basketbalploeg een grote terugslag kent.

"Dit is echt heel zuur", aldus Kloof na de 82-51 nederlaag tegen de Duitsers in Leiden in gesprek met NU.nl. "Dit is een setback, maar we hebben een jong team en dus nog vele jaren te gaan."

"En als ik kijk naar waar we zijn begonnen en waar we als team zijn geëindigd, dan hebben we ons echt ontwikkeld, zijn we echt naar elkaar gegroeid deze zomer."

Van Helfteren, die Oranje twee jaar geleden voor het eerst sinds 1989 naar een EK leidde, benadrukt ook dat één slecht resultaat niet al het werk van de laatste twee maanden zou moeten wegvagen.

"We moeten deze nederlaag even laten bezinken, maar we hebben wel twee fantastische maanden gehad", doelt de bondscoach onder meer op de vier zeges op rij in de kwalificatiereeks tegen Denemarken (twee keer), Duitsland en Oostenrijk.

"Er is hard gewerkt, we hebben stappen gemaakt, goed gespeeld en goede resultaten neergezet. We waren er zaterdag tegen Duitsland niet klaar voor, maar we moeten oppassen dat dat er niet voor zorgt dat al het goede werk van deze zomer van tafel wordt geveegd."

Financiën

Daarbij zullen de financiën net als de afgelopen jaren een grote rol spelen. De ploeg van Helfteren wordt al drie jaar niet gesteund door de basketbalbond, waardoor de spelers in hun vrije zomer voor niet veel meer dan een kilometervergoeding het oranje shirt aantrekken.

"Het is zwaar om het al zo lang voor zo weinig te doen", geeft Kloof toe. "Iedereen offert zijn zomer, zijn rustperiode, ervoor op. Dus hopelijk krijgen we wat meer steun, zodat het makkelijker is om jezelf te overtuigen dat je dat kan blijven doen."

Het bereiken van het EK twee jaar geleden zorgde echter ook niet voor de gehoopte financiële injectie, of voor veel meer aandacht voor basketbal in Nederland.

"Tegen Duitsland zat het voor het eerst helemaal vol en was er veel pers, maar in de afgelopen maanden was er vaak niet veel publiciteit voor ons en dat is best frustrerend", zegt Van Helfteren.

WK

Door met missen van het EK zal het een jaar duren voordat de basketballers weer een competitieve wedstrijd zullen spelen. In het najaar van 2017 begint de kwalificatiereeks voor het WK van 2019 in China.

"Hopelijk kunnen we voor de volgende zomer oefenwedstrijden tegen EK-deelnemers regelen", aldus Van Helfteren. "Want we moeten nu niet bij de pakken neer gaan zitten, maar op dezelfde manier doorgaan."

"Of dat ook betekent dat ik bondscoach blijf? Daar moeten we het nog over hebben. Tot nu toe heb ik altijd afspraken voor de korte termijn gemaakt, omdat het maken van lange termijn-plannen lastig is."