De Nederlandse honkballers plaatsten zich vrijdagavond door een 6-5 zege op rivaal Italië voor de finale van het EK in Hoofddorp en dat leidde tot trots bij bondscoach Steve Janssen.

De beslissing tegen Italië viel pas in de tiende inning. Stijn van der Meer tekende voor het winnende punt, na een ferme klap van Christopher Garia.

"Het was een heel gekke wedstrijd. We deden onszelf in het begin tekort. Halverwege legden we de stootslagen niet goed neer, waardoor we in de problemen kwamen", aldus Janssen tegenover Ziggo Sport.

Volgens de Belg hadden de werpers van Nederland een mindere dag, maar gaf de kwaliteit van zijn formatie uiteindelijk de doorslag.

"Italië kwam halverwege de wedstrijd goed door. Onze pitching was iets minder dan de afgelopen dagen. Onze sterkte werd uiteindelijk getoond door heel sterk terug te komen. Eind goed, al goed."

In de winnaarspoule speelt Oranje zaterdag nog tegen België. Hoewel de finaleplaats al binnen is, wil Janssen dat zijn ploeg er vol voor gaat. "We spelen om te winnen en dat zal morgen niet anders zijn."

Van der Meer

Binnenvelder Van der Meer kon na het binnenhalen van het winnende punt tegen de Italianen zijn geluk niet op. "Toen de bal de knuppel van Chris Garia verliet, rende ik gewoon zo hard mogelijk. We gingen vol voor de winst. Het is hartstikke gaaf om één van de beste teams van Europa te pakken."

Van der Meer benadrukt dat de sfeer in het team bepalend is voor de resultaten. "Ik probeer gewoon lol te hebben. Als ik geen plezier heb, gaat het vaak niet goed. Dit werkt gelukkig."

De honkballers jagen zondag in Hoofddorp op hun 22e Europese titel. Waarschijnlijk is Spanje de tegenstander in de eindstrijd.