Peter Sagan komt met veel ambitie naar de Eneco Tour, die maandag in Bolsward begint. Bij zijn eerste optreden ooit in de rittenkoers door Nederland en België kan de Slowaak de leiding in de UCI World Tour heroveren.

Nairo Quintana nam de leiding op de wereldranglijst over van de Slowaakse wereldkampioen nadat hij de Ronde van Spanje op zijn naam had geschreven.

"Ik heb de Eneco Tour nog nooit gereden, maar het moet een koers zijn die me op het lijf geschreven is. Met een goede ploeg denk ik dat we mooie resultaten kunnen boeken", liet Sagan zaterdag op de website van zijn ploeg Tinkoff weten.

Zondag rijdt de Slowaak overigens eerst nog de wegrace op de EK wielrennen in het Franse Plumelec. Daarna wordt hij per vliegtuig naar Nederland gebracht.

Sagan keerde deze week terug uit Canada, waar hij de Grand Prix Cycliste de Quebec won en tweede werd achter de Belg Greg Van Avermaet in de GP Montreal.

"Ik had niet verwacht dat ik alweer zo goed zou zijn", vertelde de Slowaakse aanvaller, die op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als mountainbiker in actie kwam en daarna alleen startte in de Bretagne Classic-Ouest France, waar hij opgaf.

Kansen

In de Eneco Tour krijgt hij onder meer steun van de Poolse tijdritspecialist Maciej Bodnar en de Russen Pavel Brutt en Nikolay Trusov.

Met de Deen Michael Valgren heeft Tinkoff bovendien nog een sterke klassementsman in de ploeg. "Met onze ploeg liggen er in elke etappe kansen", meende Sagan, die wel als enige kopman is aangewezen.

"We hebben een paar sterke mannen om hem heen. Bodnar heeft kansen in de tijdrit en Valgren zou een rol kunnen spelen in het klassement, afhankelijk hoe de koers verloopt. Maar de focus van de ploeg ligt bij Sagan", liet ploegleider Tristan Hoffman weten.

Vanmarcke

Lotto-Jumbo start maandag zonder Sep Vanmarcke. De Belgische klassiekerspecialist is ziek en mist daardoor zaterdag ook al de koers Primus Classic Raymond Impanis-Peter Van Petegem in zijn eigen land.

"Geen kracht, kon niks eten en drinken. Vanmorgen nog steeds, daarom hebben we besloten dat ik vandaag en in de Eneco Tour niet zal starten", meldde Vanmarcke zaterdag via Twitter.

De ploegleiding van Lotto-Jumbo wees de Nederlander Timo Roosen aan als vervanger. De Eneco Tour begint maandag met een rit in en rond Bolsward.