De Nederlandse honkballers zijn ongeslagen gebleven in de groepsfase van het EK in eigen land. De ploeg van Steve Janssen won dinsdagavond ook zijn vijfde poule duel door Zweden met 8-3 te verslaan.

Het Nederlands Koninkrijksteam rekende in Hoofddorp eerder al af met Groot-Brittannië (11-1), Duitsland (10-2), Rusland (3-1) en Tsjechië (10-0).

Naast Oranje plaatsen ook Duitsland en Tsjechië zich voor de volgende groepsfase. De nummers één en twee van die winnaarspoule kwalificeren zich voor de finale van zondag.

Titelverdediger Nederland neemt het donderdag op tegen Spanje, vrijdag tegen aartsrivaal Italië en zaterdag tegen België, respectievelijk de nummers één, twee en drie uit de andere poule.

Ploeger

Zweden nam dinsdagavond in de eerste inning brutaal de leiding tegen de titelverdediger. Mede door twee veldfouten van Nederland en drie honkslagen op het werpen van Jim Ploeger namen de Scandinaviërs een 2-0 voorsprong.

Nick Urbanus scoorde in de derde inning het eerste Nederlandse punt (2-1), maar in de gelijkmakende Zweedse slagbeurt werd de marge weer twee na een tweehonkslag van aangewezen slagman Matthew Merrifield.

Een inning later zette Oranje de achterstand definitief om in een voorsprong en daarbij kreeg de ploeg flink wat hulp van de Zweden. Gianison Boekhoudt en Stijn van der Meer kwamen namelijk na een wilde worp over de thuisplaat en Kalian Sams scoorde na een veldfout. Chadwick Tromp bracht de stand op een honkslag van Randolph Oduber op 5-3.

Zweden wist vervolgens op het werpen van Ploeger en relievers Kevin Kelly, Berry van Driel en Tom de Blok niet meer te scoren, terwijl de Nederlandse slagploeg in de zevende inning nog drie punten wist te maken.