Joost Luiten kende tot vorige week een vaak lastig seizoen. Met zijn tweede eindzege bij het KLM Open liet Nederlands beste golfer zien dat zijn spel en zijn resultaten weer de goede kant op gaan.

"Dit is de volgende stap voorwaarts voor Joost", aldus Phil Allen, de swingcoach van Luiten, in gesprek met NU.nl. "Deze week ging het in eerste instantie niet helemaal zoals we wilden, maar nu is de 'oude Joost' weer terug."

De 30-jarige Luiten sleepte zondag op zijn thuisbaan The Dutch in Spijk zijn vijfde overwinning op de Europese Tour binnen. Vooral zijn slotronde van 63 slagen (8 onder par), die naar eigen zeggen "grensde aan perfectie", maakte veel indruk.

"Ik zie dit niet als een nieuw beginpunt van mijn carrière, maar ik vind het wel belangrijk dat ik nog elk jaar beter word", zegt de Bleiswijker. "Er zit nog rek in bij mij, ik zit nog niet aan mijn top. Dat heb ik zondag laten zien en dat geeft ook weer vertrouwen voor de toekomst."

Swing

Luiten wist in de maanden voor het KLM Open weinig aansprekende resultaten neer te zetten. Zo haalde hij op het Brits Open de cut niet en kwam hij op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet in de buurt van de medailles.

"In de zomerperiode was er een dipje in het spel van Joost, we hebben wat gevochten voor het goede ritme in zijn swing", stelt Allen. "We zijn blijven werken en ik wist dat hij weer tot goede resultaten in staat was. Maar deze prestatie op de KLM Open? Nee, dat zag ik niet aankomen."

Luiten verraste ook zichzelf met zijn goede spel op The Dutch, waar hij lid is en vele trainingsrondjes heeft gelopen.

"Mijn vorm was de afgelopen maanden niet super, dus ik ging eigenlijk met lage verwachtingen naar de KLM Open toe. Dat spreek ik niet altijd uit naar de buitenwereld, want ik vind dat je als sporter altijd voor het hoogst haalbare moet gaan en daar ook voor moet uitkomen."'

"Maar als je ziet hoe ik de laatste maanden speelde, dan weet ik niet of het reëel was om te verwachten dat ik zou winnen. Om dan na afloop toch met de beker te staan en ook nog op zo'n manier, door eigenlijk iedereen weg te spelen op zondag, dat voelt wel heel lekker."

Volgens Luiten was zijn negende hole op de openingsdag van het KLM Open het kantelpunt. "Ik raakte maandag in een wedstrijdje tegen Thomas Pieters nog geen bal normaal en was dinsdag toen ik met Phil aan mijn swing werkte ook best gefrustreerd. Maar op mijn negende hole op donderdag was het vertrouwen en het tempo in mijn swing opeens terug."

Mental coach

Volgens Allen speelden alle randzaken die het spelen van een toernooi in eigen land met zich meebrengen daarbij een positieve rol.

"We hadden deze week veel afleiding buiten de trainingen en de golfbaan en ik denk dat dat goed was voor Joost. Daardoor dacht hij namelijk niet te veel aan zijn swing. Hij liet het gaan en bleef in het moment."

Luiten, die sinds dit jaar werkt met de Engelse mental coach Chris Henry, stelt zelf dat hij weer "mentaal fit" was na een pauze van drie weken na de Spelen.

"Ik heb voor al mijn rondes vijf minuten gezeten met Chris om ademhalingsoefeningen te doen en om te benadrukken dat ik met het proces bezig moet zijn en niet met het resultaat, want daar gaat het nog wel eens mis bij mij."

"Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar deze week heb ik eigenlijk heel ontspannen gespeeld en geen moment aan winnen gedacht. Tot de laatste paar holes, toen begon het pas een beetje door te dringen."