De Nederlandse honkballers staan na drie speelronden bij het EK in Hoofddorp en Nieuw-Vennep op de maximale score. Oranje was zondag met 3-1 te sterk voor Rusland.

Een dag eerder zegevierde de ploeg van bondscoach Steve Janssen met 10-2 over Duitsland. De titelverdediger begon vrijdag aan het toernooi in eigen land met een dikke overwinning tegen Groot-Brittannië (11-1).

In het duel met Rusland maakte de Arubaanse profhonkballer Chadwick Tromp het verschil. De 21-jarige debutant nam in de tweede inning, met Dwayne Kemp op het tweede honk, de bal vol op zijn knuppel voor een homerun.

De voorsprong van 2-0 bleef lang op het scorebord staan. Na het Russische punt in de zevende inning besliste Curt Smith in de achtste inning het duel met zijn eerste homerun bij het EK: 3-1.

Startend pitcher Mike Bolsenbroek speelde een prima wedstrijd. Orlando Yntema nam het pitchen in de zesde inning verdienstelijk over.

Kwaliteitsverschil

Een dag eerder wist Oranje tegen Duitsland het grote kwaliteitsverschil beter in de stand uit te drukken. Vooral in de derde slagbeurt sloeg Nederland hard toe, waardoor de score opliep naar 9-1.

In de vierde inning produceerde profhonkballer Roger Bernadina een homerun. Bernadina tekende in de zesde inning voor het tiende punt van Oranje, na een ferme klap van Gianison Boekhoudt.

Nederland speelt in groep A nog tegen het eveneens nog ongeslagen Tsjechië (maandag) en Zweden (dinsdag). Vanaf donderdag spelen de beste drie landen uit iedere poule in de finaleronde, met als inzet twee plekken in de eindstrijd op zondag.