Joost Luiten had zondag tijdens zijn laatste en winnende ronde bij de KLM Open het gevoel dat hij amper wat verkeerd kon doen op de baan van The Dutch in Spijk.

"Dit was absoluut een van de beste rondes die ik ooit heb gespeeld, dit zat heel dicht tegen perfectie aan", aldus Luiten na zijn tweede eindzege op zijn thuistoernooi.

De 30-jarige Nederlander had voor zijn laatste achttien holes van het KLM Open 2016 slechts 63 slagen nodig. Mede door liefst tien birdies bleef hij acht onder par voor de dag en evenaarde hij het baanrecord.

"Ik heb vandaag misschien één mindere bal geslagen, die eindigde in het water op hole dertien", stelde Luiten. "Maar ik heb bijna elke bal en elke putt geslagen op de lijn die ik wilde en ze rolden erin. Dat zijn fantastische dagen."

Ondanks zijn sterke ronde wist de Bleiswijker dat hij moest blijven scoren, want de Oostenrijker Bernd Wiesberger (-6 voor de dag) bleef heel lang een geduchte concurrent.

"Ik wist dus dat ik moest blijven aanvallen", zei Luiten. "Dat is denk ik de winst van vandaag; ik heb mijn hoofd naar beneden gehouden, ik bleef positief, bleef gefocust en bleef birdies maken. Het is geweldig dat dat gelukt is."

Publiek

Die spanning was er op de achttiende hole voor het grootste deel af, omdat Luiten door een birdie op de zeventiende hole en een voorsprong van drie slagen begon aan de laatste par 5.

"Het was heel lekker dat ik een birdie maakte op de zeventiende hole. Daardoor wist ik eigenlijk wel dat het goed zat, maar ik probeerde toch nog mijn focus vast te houden en geen gekke dingen te doen."

Alle vier de dagen werd Luiten weer gesteund door een heleboel Nederlandse golffans.

"Het was weer heel druk, dat maakt deze week zo speciaal voor mij. Het was fantastisch om op de achttiende alle mensen te zien en met een relatief rustig gevoel in mijn lijf de laatste hole te spelen."

Goed gevoel

Luiten, die 300.000 euro verdient met zijn vijfde overwinning op de European Tour, is de eerste Nederlander die het KLM Open twee keer wint sinds het in 1972 een toernooi op de European Tour werd. De huidige nummer 73 van de wereld zegevierde eerder in 2013 op de Kennemer in Zandvoort.

"Mijn eerste zege was heel mooi en deze is ook heel speciaal", concludeerde Luiten. "Ze staan beide op dezelfde hoogte."

"Het is lastig vergelijken, want in 2013 waren er heel moeilijke omstandigheden, met storm op zaterdag en zondag. Deze week hadden we perfecte condities en dan weet je dat je dik onder par moet eindigen om kans te hebben om te winnen. Dan ga je toch met een wat andere mindset de baan in, maar ik had vanaf de eerste hole deze week het goede gevoel te pakken."

"Nu is het tijd voor een feestje", lachte Luiten. "Ik denk dat ik morgen mijn huis op moet ruimen, want dat wordt waarschijnlijk een rotzooi."