Joost Luiten heeft zaterdag in de derde ronde van het KLM Open een klein beetje terrein verloren, maar de Bleiswijker heeft nog steeds alle kans op zijn tweede zege bij het Nederlandse golftoernooi.

Luiten ging op The Dutch in Spijk rond in 69 slagen, twee onder par. Daarmee staat hij met nog één ronde te gaan op een totaal van 202 slagen (-11).

Zijn achterstand op de eerste plaats groeide op de derde dag van één slag naar drie slagen. Scott Hend staat na een uitstekende ronde van 64 (-7) aan de leiding met 14 onder par.

De 43-jarige Australiër heeft één slag voorsprong op de Italiaan Nino Bertasio. Naast Luiten hebben ook de Engelsen Richard Bland, David Horsey en Ben Evans een achterstand van drie slagen op de leiding.

Vier golfers staan op -10, onder wie de leider na dag twee Bernd Wiesberger.

Bogey

Luiten begon sterk aan zijn derde ronde met direct een birdie op de eerste hole en ook op hole acht won hij nog een slag.

Verder moest de KLM Open-winnaar van 2013, die vrijdag veel indruk maakte met een baanrecord van 64 (-7), vooral pars noteren op zijn scorekaart.

Op de zestiende hole, een par 3 van 183 meter, moest Luiten na 51 holes zijn eerste bogey van dit toernooi toestaan. Dat smetje werkte Nederlands beste golfer weer weg met een birdie op de achttiende.

"Ik speelde vandaag niet zo goed als vrijdag, maar het spel was zeker niet slecht", reageerde Luiten. "Ik scoorde alleen wat minder goed dan vrijdag. Ik had wat meer puttjes willen en kunnen maken. Ik doe nog mee, dat telt nu."

"Er zijn flink wat spelers die morgen kunnen winnen, een achterstand van drie slagen is snel goedgemaakt. Ik zie Hend toch vooral als de te kloppen man. Het gaat een spannende laatste dag worden, dat is zeker. Ik heb het KLM Open al een keer gewonnen, die ervaring gaat me zondag zeker helpen."

Besseling

Naast Luiten wisten nog twee Nederlanders het slotweekend te halen. Wil Besseling kende een solide derde ronde met drie birdies en vijftien pars, goed voor een 68 (-3).

De 30-jarige prof, die normaal uitkomt op de Challenge Tour, staat met een totaal van 209 slagen (-4) op een gedeelde 36e plaats.

Maarten Lafeber had geen goede dag. De winnaar van 2003 staat met +2 op de gedeelde zeventigste en laatste plaats na een ronde van 74 (+3). De 41-jarige Nederlander had onder meer een double bogey en vier bogeys op zijn scorekaart staan.