Drie dagen na het einde van zijn seizoen in de Minor Leagues stond Roger Bernadina vrijdag op het veld bij het eerste EK-duel van de Nederlandse honkballers. De ervaren prof twijfelde geen moment toen hij de vraag kreeg of hij Oranje aan de Europese titel wilde helpen.

"Ik vind het geweldig om voor het Nederlands team te spelen, en dan ook nog bij een EK in eigen land", aldus de 32-jarige Bernadina na de simpele 11-1 zege van Oranje op Groot-Brittannië in gesprek met NU.nl.

"Dit stond hoog op mijn verlanglijstje, dus ik zei direct dat ik graag wilde komen als ik geselecteerd zou worden. Ik heb erg veel zin in dit EK."

De op Curaçao geboren en in Nederland opgegroeide buitenvelder was maandag in het Spring Mobile Ballpark in Salt Lake City nog goed voor twee honkslagen voor de Las Vegas 51's, een aan de New York Mets gelieerd team dat op AAA-niveau speelt, één stap onder de Amerikaanse Major League Baseball (MLB).

Bernadina, die tussen 2008 en 2014 548 wedstrijden speelde in de grootste competitie ter wereld, stapte vrijwel direct na zijn 114e en laatste duel van het seizoen voor de 51's in het vliegtuig, waardoor hij zo'n 36 uur voor de eerste EK-wedstrijd bij de Nederlandse selectie aansloot.

"Ik had nog wat last van een jetlag, maar het openingsduel wilde ik niet missen", zei Bernadina met een glimlach. "En ach, ik ben wel gewend aan het reizen. In de competitie waarin ik dit seizoen speelde, zaten we ook heel veel in het vliegtuig."

Homerun

De midvelder, die in Amerika vanwege zijn defensieve kwaliteiten de bijnaam 'The Shark' verdiende, was tegen Groot-Brittannië samen met tweede honkman Nick Urbanus de enige Nederlandse basisspeler die zonder honkslag eindigde, al miste hij in de zesde inning maar net een homerun naar het midrechtsveld.

De offensieve kwaliteiten van Bernadina waren ook niet nodig, want Oranje liet tegen de onervaren Britse ploeg met twaalf honkslagen en elf runs direct de potentie zien van de line-up vol met (oud-)profs.

"We hebben hier een ontzettend goede slagploeg", stelde Bernadina. "En startende werper Diego Markwell gooide een heel sterke wedstrijd. Dit was een heel mooi begin van het EK."

De Nederlandse honkballers spelen zaterdag vanaf 19.00 uur tegen de Duitsers hun tweede groepswedstrijd bij het toernooi in Hoofddorp en Nieuw-Vennep.