Peter Sagan heeft zijn erelijst vrijdag verfraaid met de zege in de Grand Prix Cycliste de Québec. De Slowaakse wereldkampioen won de Canadese eendagskoers uit de World Tour in de massaspurt.

De Belgische olympisch kampioen Greg Van Avermaet finishte als tweede, de Fransman Anthony Roux werd derde.

De Colombiaan Rigoberto Urán wilde al bijna zijn armen in de lucht steken. De winnaar van vorig jaar plaatste in de laatste kilometer een splijtende demarrage en was los van het peloton. Hij werd enkele meters voor de meet alsnog gegrepen door de sprintende meute. Ook Bauke Mollema, die achtste werd, passeerde Urán nog.

De race over ruim 200 kilometer, over een geaccidenteerd parcours door de Canadese stad, kende een levendig verloop met vele ontsnappingen. De Nederlander Twan Castelijns van Lotto-Jumbo zat mee in de vroege vlucht, die tot een kleine 40 kilometer voor de finish stand hield. Diverse aanvallen volgden in de laatste drie ronden, maar geen enkele was succesvol. Een compleet peloton begon aan de laatste van zestien ronden.

De Fransman Julian Alaphilippe en de Italianen Matteo Trentin en Gianni Moscon slopen weg met nog 3 kilometer te gaan en waanden zich even kansrijk, maar ook zij haalden het niet. In de laatste kilometer, op de licht omhoog lopende weg, probeerde Urán het op dezelfde manier als vorig jaar, toen hij won. Deze keer haalde hij het niet.

Sagan boekte zijn zoveelste zege van dit seizoen. Hij won onder meer al Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en drie etappes in de Tour de France.