Joost Luiten heeft vrijdag uitstekende zaken gedaan op het KLM Open. De winnaar van 2013 schoot met een puike tweede ronde van 64 slagen, zeven onder par, omhoog naar de top van het klassement.

Luiten staat voorlopig zelfs tweede, één slag achter koploper Bernd Wiesberger. De Oostenrijker staat op tien onder par, Luiten op -9.

De 30-jarige Bleiswijker voelde donderdag de vorm al aankomen in zijn openingsronde, maar bleef toen steken op slechts twee birdies op golfbaan The Dutch in Spijk.

Op vrijdag had Luiten de bal volledig onder controle. Al op de eerste hole kon hij een birdie intikken, maar dat lukte net niet. Ook de vier holes daarna zat Nederlands beste golfer er steeds dichtbij. Vanaf hole zes begon hij ze daadwerkelijk te maken, met een bijzonder fraaie op de achttiende hole na een lange putt.

Luiten noteerde in totaal zeven birdies en vestigde daarmee bovendien een baanrecord. "Ik had nog wel meer birdies kunnen maken, zo veel kansen creëerde ik'', zei hij na zijn ronde.

"Ik was scherp vandaag. Met de ijzers wist ik de bal steeds op een meter of vijf van de vlag te slaan. En als dan het putten ook lekker gaat, kun je scoren. Ik ben erg tevreden, dit is de positie waar je wil zitten. We zijn pas halverwege het toernooi, dus ik juich niet te vroeg. Het is zaak hetzelfde spel te blijven spelen'', aldus Luiten, die zijn tweede plaats deelt met de Brit Mark Foster en de Italiaan Nino Bertasio.

Caron

Van de zeventien Nederlandse deelnemers aan de 97e editie van het Nederlandse toernooi uit de Europese Tour haalden slechts drie de cut. Naast Luiten waren dat Wil Besseling en routinier Maarten Lafeber. Ze voorkwamen met een totaalscore van -1 na twee ronden nipt uitschakeling.

De overige veertien moeten het weekeinde vanaf de kant toezien. Onder hen Rowin Caron, de amateur die donderdag nog verrassend presteerde en met een ronde van 66 slagen de tweede plaats innam in de tussenstand. De 23-jarige Brabander duikelde door een ronde van 77 slagen, zes boven par, naar de 89e positie.