Wilco Kelderman, die na dit seizoen overstapt naar Giant-Alpecin, speelde al het hele jaar met het idee dat het tijd is om Lotto-Jumbo na zes jaar te verlaten.

"Al met al voelde ik al aan het begin van het seizoen dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging", aldus Kelderman vrijdag in De Telegraaf.

"De laatste maanden werd het steeds vaker bevestigd dat ik een nieuwe omgeving met nieuwe prikkels nodig had. Ik wil weer bewijzen hoe goed ik ben."

De 25-jarige Nederlander werd opgeleid door Rabobank en debuteerde in 2012 ook voor de voorganger van Lotto-Jumbo bij de profs.

De klimmer werd al snel gebombardeerd tot het grootste wielertalent van Nederland en in 2014 bevestigde hij dat door zevende te worden in zijn tweede Ronde van Italië. In de twee jaar die volgden presteerde hij echter een stuk minder. In zijn eerste twee optredens in de Tour de France eindigde hij als 79e (2015) en 32e (2016).

"In 2014 dacht ik dat ik een vaste waarde in de top tien van de kleine en grote rondes zou zijn. Maar dat heb ik nauwelijks kunnen bewijzen. Ik reed veel te wispelturig. Deels heeft dat met pech te maken. Ongelukkige valpartijen en domme fouten. In evaluaties hebben we niet echt de vinger op de zere plaats kunnen leggen."

Giro

Kelderman, die een aflopend contract heeft bij Lotto-Jumbo en in de belangstelling stond van verschillende grote teams, tekende daarom dinsdag een contract voor twee jaar bij Giant-Alpecin, de ploeg die volgend jaar Sunweb als hoofdsponsor zal hebben.

"In een nieuwe ploeg moet je je weer vanaf nul bewijzen. Je krijgt met andere mensen, maar ook met andere zienswijzes te maken", aldus de Amersfoorter.

"Ik kijk ernaar uit hoe de trainers en ploegleiders daar het seizoen met mij willen aanpakken. Ik heb in ieder geval zin om weer ouderwets te gaan knallen. Ik was het niet zat bij Lotto-Jumbo, maar ik was wel toe aan een nieuwe stap."

Kelderman hoopt volgend jaar te starten in de Ronde van Italië. Vervolgens zou hij in de Tour kunnen rijden in dienst van Tom Dumoulin en Warren Barguil.

Kelderman start vrijdag als kopman van Lotto-Jumbo in de Canadese eendagskoers GP van Quebec. Zondag komt hij ook in actie in de GP van Montreal.