Het Nederlands team is bij het EK honkbal dat vrijdag in eigen land van start gaat wederom de topfavoriet, mede doordat de selectie zoals voor bijna elk groot toernooi is versterkt met in het buitenland actieve profspelers.

"Of je nu voor een miljoenencontract in het buitenland speelt of gewoon in de Nederlandse competitie, het Nederlands team blijft altijd hoog op het lijstje staan", aldus tweede honkman Nick Urbanus, die in 2015 na vier jaar als professional in Amerika terugkeerde bij L&D Amsterdam, in gesprek met NU.nl.

In de laatste dagen voor het EK werd de selectie van bondscoach Steve Janssen nog flink versterkt met catcher Chadwick Tromp (21), buitenvelder Roger Bernadina (32), werper Shairon Martis (29) en eerste honkman Curt Smith (29).

Alle vier zijn met hun Amerikaanse ploegen pas net klaar met de competitie, maar reisden graag direct door naar Nederland om Oranje aan titelprolongatie te helpen op het EK.

"Dat betekent toch wel dat het Nederlandse honkbal aardig wat respect heeft, ook bij de spelers", zegt Urbanus. "Het is erg speciaal dat iemand als Bernadina, die in de Major Leagues heeft gespeeld (548 wedstrijden, red.) en nog steeds op een hoog niveau uitkomt, moeite doet om met ons op het veld te staan."

"Hij kwam pas woensdagavond aan, had maar een dagje rust voor ons eerste EK-duel, dus hij offert zichzelf als het ware op voor zijn land. Ik denk dat dat een mooi gebaar is."

Oduber

Urbanus deed er zelf in zijn jaren als prof in de VS ook altijd alles aan om voor Oranje te mogen uitkomen. "Mijn club wist dat dat belangrijk was voor mij en gelukkig kreeg ik ook altijd toestemming."

"Voor je land spelen heeft gewoon 'iets'. Dat is niet echt goed te beschrijven, maar hoe trots je ook op je club bent, voor Nederland spelen is een van de mooiste dingen die er is. Er komt wat extra passie, wat extra strijd bij kijken. De hele sfeer is anders, alles draait om je land. Ik denk dat alle spelers dat heel erg aanspreekt."

Buitenvelder Randolph Oduber, die tussen 2010 en 2015 428 wedstrijden speelde als prof in de Minor Leagues, sluit zich aan bij de woorden van zijn teamgenoot. "Het is speciaal om voor Nederland te mogen uitkomen. En het is geweldig om iedereen hier bij elkaar te hebben."

De Arubaan doelt daarmee op de mix van in Nederland en op de Antillen geboren spelers waaruit het Nederlands Koninkrijksteam bestaat. "We hebben allemaal een Nederlands paspoort en we spreken dezelfde taal, dat maakt het heel makkelijk om iedereen te leren kennen en om met elkaar één team te worden."

Jones

Dat team krijgt dit EK hulp van een Nederlandse honkballegende, want Andruw Jones zal tijdens het Europese titeltoernooi fungeren als de 'bench coach' van bondscoach Janssen. De 39-jarige Antilliaan gold in zijn tijd bij de Atlanta Braves (1996-2007) als een van de topspelers in de Major Leagues.

"Het is altijd mooi om een legende om je heen te hebben", aldus Oduber, die eind vorig jaar bij de Premier 12 (de opvolger van het WK) nog samenspeelde met Jones. "Hij heeft heel veel meegemaakt en kan zo'n beetje elke vraag die je hebt beantwoorden. Hij weet een heleboel. Dat is heel, heel prettig."

Urbanus ontbrak vorig jaar op de Premier 12, dus voor hem wordt het EK de eerste echte kennismaking met Jones. "Zowel voor mij persoonlijk als voor het team is het super dat hij bij de technische staf komt. Ik denk dat iedereen ervan droomt om zo'n coach te hebben. Hij wordt hier met open armen ontvangen."

Het Nederlands team begint het EK vrijdagavond om 19.00 uur in Hoofddorp met een wedstrijd tegen Groot-Brittannië.