Joost Luiten is donderdag redelijk begonnen aan het KLM Open. De Nederlander noteerde in zijn eerste ronde op golfbaan The Dutch in Spijk 69 slagen, twee onder par. Rowin Caron is de beste Nederlander met een ronde van 66 slagen, vijf onder par.

De 23-jarige amateurgolfer deelt met die score verrassend de tweede plaats, samen met zeven andere spelers.

Slechts één golfer deed het op de nieuwe locatie van het Nederlandse toernooi uit de Europese Tour iets beter. De Brit Ben Evans nam de leiding met een score van 65.

Voor Luiten is de KLM Open zijn eerste toernooi sinds de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij sloeg de ballen over het algemeen strak en goed. Een paar keer landde Luiten zijn slag in een bunker, maar hij slaagde erin grote fouten te vermijden. Hij kwam uit op twee birdies en nul bogeys.

Het duurde wel even voordat Luiten donderdag in zijn spel kwam. "Ik ben fit en heb drie weken lekker mijn spel kunnen bijschaven. Ik was erg ontevreden over mijn swing, die liep niet zoals ik het wilde. De eerste negen holes was het nog niet goed en moest ik er echt voor vechten om par te halen. Op de negende hole maakte ik mijn eerste birdie en toen kwam er eindelijk wat vertrouwen in mijn swing terug."

Luiten speelde naar eigen zeggen de tweede negen holes veel beter. "Ik had er wel meer uit kunnen halen, want de omstandigheden waren nagenoeg perfect, maar ik ben absoluut tevreden. Hier kan ik echt verder mee, vooral omdat het best een gevaarlijke baan is. Je kunt hier met kleine foutjes zo twee, drie slagen inleveren. Ik maakte echter geen enkele bogey en dat neem ik wel mee.’’

Pieters

Luiten, die in 2013 de titel pakte op de KLM Open, wordt ook dit jaar gezien als kanshebber voor de eindzege, al presteerde hij de afgelopen niet zo goed als in het begin van dit jaar. 

De winnaar van vorig jaar, de Belg Thomas Pieters meldde zich donderdag af. Hij is afgelopen maandag door een wesp gestoken en dat veroorzaakte een allergische reactie.

De absentie van Pieters is voor de organisatie een flinke tegenvaller. Hij was na zijn overwinning in augustus in Denemarken en zijn uitverkiezing voor het Europese team voor de Ryder Cup één van de grote publiekstrekkers.