Novak Djokovic merkt dat hij op de US Open steeds dichter bij zijn absolute topniveau komt, nadat hij in de maanden voor het laatste Grand Slam-toernooi van dit jaar mede door een polsblessure teleurstellend presteerde.

"Mijn spel is vooruitgegaan in de afgelopen dagen en dat geeft vertrouwen voor de halve finales", aldus Djokovic, die dinsdag zijn tegenstander Jo-Wilfried Tsonga geblesseerd zag opgeven in de kwartfinale. Djokovic stond op dat moment met 2-0 (6-3 en 6-2) voor in sets.

De twaalfvoudig Grand Slam-winnaar had nog last van zijn pols toen hij bijna twee weken geleden in New York arriveerde en het was afwachten hoe het gewricht zich zou houden. Vooralsnog heeft hij zijn pols echter amper hoeven belasten.

Alleen in de eerste en vierde ronde (tegen Jerzy Janowicz en Kyle Edmund) speelde Djokovic een volledige partij. Mikhail Youzhny gaf net als Tsonga geblesseerd op en Jiri Vesely trok zich al voor zijn partij tegen de Serviër terug vanwege een kwetsuur.

"Dit was het scenario waar ik op hoopte en wat ik nodig had", besefte Djokovic. "Ik heb steeds veel tijd gehad om te herstellen. Ik kon in het toernooi te groeien en fysiek sterker worden. En nu voel ik dat ik weer in de buurt kom van mijn topniveau."

Djokovic-Tsonga in beeld

Kaartje kopen

In de jacht op zijn derde US Open-titel is Gaël Monfils de volgende tegenstander van Djokovic. De nummer één van de wereld zal de 30-jarige Fransman, die als tiende geplaatst is in New York, niet onderschatten.

"Ik houd van het spel van Gaël. Hij is een van de spelers waarvoor ik een kaartje zou kopen. Hij lacht en brengt positieve energie. Daarom houden mensen van hem."

"Maar in deze periode van zijn loopbaan lijkt hij ook meer gefocust. Zeker op hardcourt speelt hij dit jaar misschien wel zijn beste tennis ooit. Hij heeft hier nog niet eens een set verloren, dat zegt genoeg over zijn niveau. Ik reken op een zware partij."