Bauke Mollema beseft dat hij maandag flink aan de bak zal moeten om na de winst in de tijdrit van zondag ook de eindzege in de Ronde van Alberta te pakken.

"Het wordt geen gemakkelijke klus", zegt de 29-jarige Mollema op de website van zijn ploeg Trek-Segafredo.

"Er staan korte klimmen op het programma en met de bonificatieseconden in het achterhoofd zullen we met een goed plan moeten komen om te winnen. Het wordt een zware dag."

De vijfde en laatste rit in de Canadese rittenkoers gaat over 124 kilometer met start en finish in Edmonton. Vorig jaar pakte Mollema de eindzege. Om dat dit jaar weer te doen moet hij maandag een seconde goedmaken op de Amerikaanse klassementsleider Robin Carpenter.

Één seconde

In de twaalf kilometer lange tijdrit van zondag was de Nederlander negen seconden sneller dan Carpenter, die derde werd. Mollema steeg door zijn dagzege naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Hij had vooraf al een goed gevoel over de rit.

"De tijdrit was mijn grote doel voor deze week, zeker na mijn goede tijdrit dit jaar in de Tour de France (Mollema werd toen zesde, red.). Ik wist dat ik kon winnen."

De kopman van Trek-Segafredo dacht nog niet aan het klassement. "Ik had voor de rit achttien seconden achterstand. Dat is wel erg veel om goed te maken in zo'n korte tijdrit. Ik focuste me daarom puur op het winnen van de rit en ik heel blij dat dat gelukt is. Dat ik nu tweede sta in het klassement is daar een heel mooi gevolg van."