Een euforische Jeffrey Herlings wist zaterdag niet wat hij moest zeggen nadat de motorcrosser de wereldtitel in de MX2-klasse had behaald.

De 21-jarige Nederlander besliste de titelstrijd door de eerste manche van de Grand Prix in het Amerikaanse Charlotte te winnen.

"Ik ben sprakeloos. Ik heb gewonnen en deed dat in stijl", aldus Herlings, die met veel blessureleed kampte. "Ik brak mijn elleboog twee keer en was mijn pink bijna kwijt. Eindelijk heb ik de titel."

Herlings besefte in de euforie dat hij het niet alleen had gedaan. "Ik bedank mijn familie, sponsor en iedereen die mij heeft geholpen. Zelfs mijn voormalige vriendin."

Voorafgaand en tijdens de cruciale race had Herlings het niet makkelijk. "Het was zwaar. Het was warm en ik was zenuwachtig en had een jetlag. Dat het dan toch gebeurt... Ik ben iedereen dankbaar."

Herlings was al twee keer eerder wereldkampioen in de MX2-klasse, in 2012 en 2013. In 2014 en 2015 maakte hij ook aanspraak op de titel, maar blessures gooiden toen roet in het eten.