De Nederlandse basketballers hebben zaterdagavond hun tweede duel in de kwalificatiereeks voor het EK van 2017 gewonnen. Oranje zegevierde in Denemarken met 90-72.

Nederland herstelde zich zo van de thuisnederlaag woensdag tegen Oostenrijk (72-75). Denemarken begon in groep B met een duidelijk verlies (101-74) in Duitsland, dat zaterdag ongeslagen bleef door een nipte zege in Oostenrijk (59-61).

Worthy de Jong was in het Forum Horsens met vijftien punten wederom topscorer van Oranje. Ook Charlon Kloof (13), Jessey Voorn (12) en Roeland Schaftenaar (11) haalden de dubbele cijfers.

De volgende wedstrijd van Nederland is woensdag in en tegen koploper Duitsland.

Alleen de groepswinnaars en de vier beste nummers twee uit de zeven poules plaatsen zich voor het EK van 2017.

De formatie van bondscoach Toon van Helfteren plaatste zich twee jaar geleden verrassend voor het eerst sinds 1989 voor een EK. Daarin werd Oranje in de groepsfase uitgeschakeld.

Getergd

Oranje was duidelijk getergd door de onnodige nederlaag in Leiden tegen Oostenrijk, want na vier minuten stond de ploeg al met 16-2 voor. Na het eerste kwart was het verschil zelfs vijftien punten (28-13).

Een zwak tweede kwart was een belangrijke reden voor het verlies tegen de Oostenrijkers. Zo'n inzinking wist de ploeg van Van Helfteren in Horsens mede door vijf punten van Kloof en goed verdedigen te voorkomen, maar de Denen wisten wel wat van hun achterstand af te snoepen: 40-29.

In het derde kwart (27-15) maakte Nederland definitief een einde aan alle Deense illusies. Wat minder verdedigen in de laatste tien minuten kon daardoor geen kwaad meer, al zou het puntensaldo nog een rol kunnen gaan spelen in de eindafrekening.

Oranje had in Denemarken wederom een reboundoverwicht (37-30), al was het wel wat kleiner dan tegen Oostenrijk. Aanvallend deed de ploeg het ook prima met 20 assists op 31 field goals en 10 driepunters uit 25 pogingen (40%).