Bo Bendsneyder heeft zaterdag in de kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië zijn beste prestatie ooit neergezet in de Moto3. In de MotoGP troefde Cal Crutchlow Valentino Rossi af voor pole position.

De 17-jarige Bendsneyder kwam op het natte circuit van Silverstone tot de derde tijd. Alleen de Italianen Francesco Bagnaia en Enea Bastianini waren sneller.

Bendsneyders beste klassering in een kwalificatie stond op een vierde plek bij de GP van Duitsland.

De Rotterdammer, die goed overweg kan in de regen, zal zondag in de race echter niet vanaf de eerste startrij mogen starten.

De KTM-coureur kreeg vrijdag een straf van de internationale motorsportfederatie FIM voor te langzaam rijden in de training, waardoor hij collega's in gevaar bracht. Hij wordt vijf plaatsen teruggezet in de startopstelling.

Bendsneyder eindigde bij de vorige twee Grands Prix als zevende in de Moto3.

MotoGP

Ook de MotoGP-coureurs moesten hun kwalificatie afwerken op een kletsnat circuit.

Crutchlow, die twee weken geleden in een regenachtige GP van Tsjechië zijn eerste MotoGP-zege boekte, ging het beste om met de lastige omstandigheden en was met een tijd van 2.19,265 ruim de snelste.

Rossi eindigde op bijna een seconde van de Brit als tweede, voor Maverick Viñales, Dani Pedrosa en WK-leider Marc Marquez. Jorge Lorenzo werd slechts negende.