Martin Truijens vertrekt als zwemcoach bij de KNZB. De 38-jarige trainer van onder anderen Sebastiaan Verschuren en Inge Dekker heeft besloten zijn in december aflopende contract niet te verlengen.

Truijens wilde al vóór 1 september duidelijkheid van de KNZB over zijn toekomst, maar volgens een woordvoerster kon de bond die nog niet verstrekken.

"We zijn nog bezig met de evaluatie van de Olympische Spelen en verwachten de uitkomsten in oktober. Martin heeft te kennen gegeven dat hij daar niet op wilde wachten", aldus de woordvoerster vrijdag.

De bond kondigde na Rio een grondige evaluatie aan vanwege de tegenvallende prestaties in het zwembad. De Nederlandse equipe wist daarin geen enkele medaille te behalen. In het open water zorgden Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal wel voor twee gouden successen.

Truijens begon in 2005 als coach bij het nationale trainingscentrum in Amsterdam. Onder zijn leiding werd Verschuren in 2012 vijfde in de olympische finale van de 100 meter vrije slag en eerder dit jaar Europees kampioen op de 200 vrij.

Alberda

Truijens liet in mei tijdens de EK in Londen al merken dat hij problemen had met de koers van de KNZB. Hij zette openlijk zijn vraagtekens bij het voornemen van de bond om het contract met technisch directeur Joop Alberda te verlengen. De coach maakte voor de camera van de NOS duidelijk had hij niet langer onder Alberda wilde werken.

Die ruzie werd direct na de EK uitgesproken, maar Alberda stapte in juli, een maand voor de Spelen, alsnog op wegens "een verschil van inzicht".

Truijens was geïnteresseerd om de oud-volleybalcoach op te volgen, maar de KNZB heeft voorlopig nog geen besluit genomen over een nieuwe technisch directeur.

Patrick Pearson, de coach van onder anderen Ranomi Kromowidjojo, pleitte er na de Spelen in Rio de Janeiro ook voor dat er "snel doorgepakt" moet worden bij de KNZB. "Ik hoop dat er iemand komt die de talentontwikkeling beter kan sturen", zei hij.