Dafne Schippers heeft haar eerste wedstrijd na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wel gewonnen. In Rio was het nog zilver op de 200 meter achter de Jamaicaanse Elaine Thompson, bij de Diamond League in Parijs rende de Utrechtse wereldkampioene zaterdag naar de zege in een degelijke tijd van 22,13.

De Britse Desiree Henry eindigde op gepaste afstand als tweede in 22,46 en de Amerikaanse Jenna Prandini werd derde in 22,48.

Thompson zou aanvankelijk ook meedoen in Parijs, maar de olympisch kampioene op 100 en 200 meter besloot toch niet te starten in het Stade de France. Daarmee was de weg vrij voor Schippers om haar koppositie in de Diamond League op de 200 meter te verstevigen. Schippers won deze zomer ook de races over deze afstand in Oslo en Londen en werd tweede in Eugene.

De scherpte was er niet helemaal bij Schippers in Parijs, vermoedelijk als gevolg van de huldigingen na de Spelen in Nederland. Toch liep ze onbedreigd naar winst.

"Ook al was ik erg moe na Rio, deze overwinning is heel belangrijk voor me'', zei Schippers na haar race. "Ten eerste omdat ik altijd wil winnen en ten tweede sta ik nu nog steviger aan de leiding in de Diamond League. Ik heb deze week welgeteld één keer getraind, dus ben redelijk blij met mijn tijd.''

De Nederlandse topsprintster, die dit jaar in Amsterdam haar Europese titel op de 100 meter prolongeerde, kwam niet aan haar persoonlijk record van 21,63. Haar beste tijd van dit jaar liep ze in de olympische finale: 21,88.

Martina

Churany Martina kon niet voor een nieuwe sprintstunt zorgen. Hij bleef precies een tiende boven zijn Nederlands record van 9,91 op de 100 meter. De atleet van Curaçao finishte als derde en klokte 10,01. Zo snel was hij dit jaar nog niet geweest op de kortste sprintafstand.

De 32-jarige Martina verraste donderdag in het Zwitserse Lausanne met een Nederlands record van 19,81 op de 200 meter. Met die tijd staat hij hoog op de mondiale ranking. Bij de Spelen werd hij vijfde in de finale van de 200 meter. Hij miste het brons ternauwernood.

Ben Youssef Meite uit Ivoorkust won de wedstrijd in het Stade de France in 9,96. De Zuid-Afrikaan Akani Simbine bleef Martina nipt voor: 10,00.

Hassan

Sifan Hassan komt langzaamaan in topvorm. De Nederlandse atlete liep naar de derde plaats op de 1500 meter. Haar tijd van 3.57,13 lag maar een seconde boven haar Nederlands record.

De wereldkampioene indoor eindigde bij de Spelen als vijfde op haar geliefde afstand. De finale kwam nog te vroeg voor Hassan. Een hardnekkige dijbeenblessure verstoorde haar voorbereiding.

In Parijs liet de Arnhemse zien dat ze nog altijd wereldtop is. Ze moest nog wel de Britse Laura Muir en de Keniaanse olympisch kampioene Faith Kipyegon voor zich dulden. Muir won verrassend in de beste tijd van dit jaar: 3.55,22.