​Churandy Martina kon zijn geluk niet op nadat hij donderdag het Nederlands record op de 200 meter verbrak bij de Diamond League-wedstrijd in Lausanne.

De 32-jarige sprinter snelde naar een tijd van 19,81 seconden. Daarmee liep de Curaçaoënaar zijn eigen toptijd van vier jaar geleden (19,85) uit de boeken.

"Een nationaal record aan het einde van het seizoen. Meer kun je je niet wensen", jubelde Martina na afloop in Zwitserland. "Ik heb pieken en dalen gekend in 2016, maar ben heel erg blij met hoe het uiteindelijk gegaan is."

Martina was bijzonder blij met zijn recordrace in Lausanne, waarin hij naar eigen zeggen zijn allerhoogste niveau haalde. "Ik heb nog nooit beter gelopen."

"Misschien kan ik wel doorgaan tot de Spelen van 2020 in Tokio. Als ik dat voor elkaar krijg, heb ik meegedaan aan vijf Olympische Spelen. Dat is heel wat voor een sprinter. Maar hoe ik ook afsluit, ik ben tevreden en weet zeker dat ik herinnerd zal worden."

Rio

Precies een week geleden liep Martina nog zijn derde olympische finale op rij op de 200 meter. Daarin kwam hij één honderdste tekort voor een medaille. Met een tijd van 20,13 seconden werd hij vijfde in Rio de Janeiro.

Eerder op donderdag liep de Nederlander ook de 100 meter in Lausanne. Op het koningsnummer werd hij vierde in 10,15 seconden.