Nederland doet volgende maand in Rio de Janeiro met de grootste ploeg ooit mee aan de Paralympische Spelen.

In totaal zullen er 126 Nederlanders in veertien verschillende takken van sport deelnemen in Brazilië. Vier jaar geleden in Londen bestond de Oranje-ploeg nog uit 91 sporters.

"Dat zoveel sporters aan onze strenge norm hebben voldaan, is iets om nu al trots op te zijn", zegt chef de mission André Cats donderdag. "We zijn ook nog nooit bij zoveel sporten vertegenwoordigd geweest als dit keer: veertien."

"Ten opzichte van Londen, strijden we dit keer wel om de prijzen bij boccia, bankdrukken, roeien en triatlon, dat in Rio voor het eerst op het programma staat."

"Daarnaast gaan we in ieder geval ook bij atletiek, CP-voetbal, dressuur, rolstoelbasketbal (mannen en vrouwen), rolstoeltennis, tafeltennis, wielrennen (baan en weg), zeilen, zitvolleybal en zwemmen vol voor de medailles."

De Nederlandse ploeg werd deze week door de definitieve uitsluiting van Rusland voor de Paralympics nog uitgebreid met twaalf sporters: een team zitvolleybalsters en twee atleten.

Tiende

Nederland eindigde vier jaar geleden in Londen als tiende in de medaillespiegel met tien keer goud, tien keer zilver en negentien keer brons.

De Paralympische Spelen vinden plaats van 7 tot en met 18 september.