De Russische sportminister Vitaly Mutko noemt het besluit van het CAS om Rusland niet te laten deelnemen aan de Paralympische Spelen "onwettig en politiek gedreven". Het CAS wees dinsdag een hoger beroep van Rusland tegen de straf van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) af.

"Dit besluit is niet op juridische gronden genomen", reageert Mutko tegen het Russische persbureau TASS. "Het is meer een politiek dan een juridisch besluit. Er is geen reden voor de uitsluiting, maar het is toch gebeurd."

Het Russisch olympisch comité kondigde direct aan de mogelijkheid te onderzoeken om een beroepszaak aan te spannen tegen het besluit van het CAS bij het hooggerechtshof van Zwitserland.

Dmitri Svishchev, hoofd van het parlementaire sportcomité in Rusland stelt dat het besluit van het CAS een "ongekende brutaliteit en gebrek aan principe" aantoont.

"Voor mij is het onmogelijk om onze paralympiërs niet te laten deelnemen in Rio. Deze sporters hebben met hun getoonde moed het recht op een volwaardig leven. Het is gewoon een onmenselijk besluit van deze onmenselijke rechtbank."

"Je kunt de officials schorsen, of de coaches. Maar het is onmogelijk om alle sporters te straffen. Als je kijkt naar hoe zij zich inzetten voor hun sport, ondanks hun handicaps, dan wil ik daar mijn hoed diep voor afnemen. Zulke mensen moet je gewoon respecteren."

De Paralympics worden van 7 tot en met 18 september gehouden in Rio de Janeiro.