Maurits Lammertink komt vanaf volgend seizoen uit voor Katusha. De Russische World Tour-formatie maakt dinsdag bekend dat de 25-jarige Nederlander voor twee jaar heeft getekend. Lammertink komt over van Team Roompot-Oranje Peloton.

"Ik denk dat ik de laatste twee seizoenen heb bewezen dat ik het hoogste niveau aankan", zegt Lammertink een reactie op zijn transfer. "Ik ben beter geworden en hoop dat ik dat in WorldTour-races kan laten zien. Ik wil vooral presteren in de Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en kleine etappekoersen."

"Katusha toonde al in het voorjaar interesse en hun verhaal sprak mij direct erg aan", aldus Lammertink. "Het gaat steeds meer een internationaal gezelschap worden, met renners uit veel verschillende landen."

"Een type als ik hebben zij niet echt. Ik hoop dan ook voor eigen kans te kunnen rijden in de heuvelklassiekers en volgend jaar in een grote ronde te kunnen starten."

Algemeen directeur Viatsjeslav Ekimov laat weten dat Lammertink genoeg kansen zal krijgen in de door hem gewenste koersen. "Maar we zien Maurits ook als een belangrijke rijder voor een van de grote rondes. Hij heeft in het verleden bewezen dat hij dat aankan.''

Lammertink eindigde dit jaar als zestiende in de Amstel Gold Race en won begin juni de Ronde van Luxemburg. De geboren Twent kwam een week later in de Ronde van Zwitserland zwaar ten val en brak daarbij onder meer de kop van een bovenarm. Hij reed sinds die val geen koersen meer, maar verwacht in september zijn rentree te maken.

Tolhoek

Voor het continentale Roompot Oranje-Peloton betekent het de tweede renner die volgend jaar de overstap zal maken naar een World Tour-ploeg. Eerder werd al bekend dat Antwan Tolhoek in 2017 voor Lotto-Jumbo zal koersen.

"Vanaf het moment dat Maurits de Ronde van Luxemburg won was het duidelijk dat hij voor ons niet te houden was", aldus manager Michael Zijlaard van de Nederlandse formatie.

"Als wij jaarlijks minimaal één talent kunnen laten doorstromen, onderstreept dat het bestaansrecht van onze ploeg."

Team Lotto-Jumbo

Het Nederlandse Lotto-Jumo maakte dinsdag ook de komst van een nieuwe renner bekend. De Belg Floris De Tier (24) maakt de overstap van Topsport Vlaanderen en tekent tot 2019.

"Floris De Tier is een talentvolle klimmer", zegt technisch directeur Nico Verhoeven. "Zo gaan we hem ook inzetten."

"Hij startte zijn fietscarrière als veldrijder, blonk uit als klimmer en maakte de overstap. Hij is pas laat overgestapt van de atletieksport naar het wielrennen en is nog volop in ontwikkeling."

"Nu gaat hij de volgende stap zetten op World Tour-niveau. Zijn komst past binnen onze filosofie om jong talent op te leiden voor het hoogste niveau.”

De Tier finishte dit jaar in de Amstel Gold Race verdienstelijk als 21e. In de Waalse Pijl kwam hij als 23e over de eindstreep.