De internationale wielerunie UCI heeft het parcours voor de WK op de weg in Qatar aangepast nadat renners flinke kritiek hadden geuit over de route in het oliestaatje.

"Er is nu een mooi parcours getekend naar Noord-Qatar", zegt koersdirecteur John Lelangue van de WK maandag tegen Sporza.

"Er zijn heel wat open wegen en dat biedt zeker meer mogelijkheden aan de nationale teams om de koers open te breken. Als er die dag wind is, kunnen de landen het op waaiers trekken. De beslissing over de wijziging kwam overigens van de UCI."

Oorspronkelijk zouden de renners tachtig kilometer door de woestijn rijden voordat er elf lokale rondes van 15,2 kilometer zouden volgen op het artificiële schiereiland 'The Pearl' bij Doha.

Door de nieuwe route is de aanloop door de woestijn 151 kilometer en worden er nog maar zeven rondjes op 'The Pearl' verreden. De hoop is dat de wind daardoor een grotere rol kan spelen op het vlakke parcours.

Kermiskoers

Veel renners uitten in februari harde kritiek op het oorspronkelijke WK-parcours nadat het getest was tijdens de Ronde van Qatar. Zo voorspelde sprinter Alexander Kristoff dat de wegwedstrijd "een beetje zoals een kermiskoers" zou zijn.

Eerder dit jaar werd al bekend dat de renners door wegwerkzaamheden op het lokale circuit niet over een kasseistrook kunnen rijden.

De WK wielrennen vinden plaats van 9 tot en met 16 oktober. De wegwedstrijd voor de mannen is traditioneel op de laatste dag. De WK zijn normaal in september, maar dan is het te warm in Qatar. Vorig jaar was het half oktober alsnog rond de 40 graden Celsius in Doha.