Zwemmer Michael Phelps gelooft dat hij op de Olympische Spelen in Rio op alle vier de onderdelen waaraan hij deelneemt een medaille kan pakken.

Dat zei de Amerikaan in gesprek met de Miami Herald.

De 31-jarige Phelps, die met 22 olympische medailles recordhouder aller tijden is, denkt dat hij op deze leeftijd nog mee kan met de besten.   

"Het zou fantastisch zijn als ik de eerste zwemmer zou zijn die na zijn dertigste een gouden medaille pakt op een individueel nummer", aldus Phelps. "Ik heb me de laatste maanden goed voorbereid. Ik word een dag ouder en mijn lichaam reageert anders, maar ik voel me gezonder en fitter dan in het verleden."

Phelps, die op zijn vijftiende debuteerde in Sydney, nam al vier keer eerder deel aan de Olympische Spelen. In Peking (2008) veroverde hij liefst acht gouden medailles. De laatste Spelen in Londen liepen uit op een teleurstelling.

Phelps: "In 2012 haatte ik het zwemmen. Ik wilde niet trainen, ging zo snel mogelijk weer uit het water en sleepte me door het olympisch toernooi. Nu voel ik me weer een kind. Zo blij ben ik."

Drank

Bekend is dat de zwemmer uit Baltimore jarenlang heeft geworsteld met een drankprobleem. "Ik drink niet meer sinds 2014", zei Phelps daarover. "Het is ongelooflijk hoeveel verschil dat uitmaakt. Ik word niet meer wakker met hoofdpijn en elke dag voelt productief. Daar ben ik trots op."

Phelps neemt in Rio deel aan de 100 meter en 200 meter vlinderslag, de 200 meter wisselslag en de 4x100 meter wisselslag. Hij komt op 6 augustus voor het eerst in actie op de 100 meter vlinderslag.

Vlag

Ook werd bekend dat Phelps bij de openingsceremonie op 5 augustus de vlag zal dragen voor de Amerikanen.

''Ik vind het een eer te zijn gekozen, ben trots om de Verenigde Staten te representeren en ben nederig door de betekenis vlagdrager te zijn'', reageerde Phelps.

''Voor Sydney, in 2000, was mijn doel slechts het team halen. Voor Athene wilde ik goud halen. In Peking wilde ik iets doen wat niemand eerder had gedaan. In Londen wilde ik geschiedenis schrijven. En nu wil ik lopen tijdens de openingsceremonie om Amerika te vertegenwoordigen op de best mogelijk manier en mijn familie trots te maken."