Joost Luiten heeft donderdag een wisselvallige openingsronde gelopen bij de laatste major van het jaar, het PGA Championship.

De 30-jarige Zuid-Hollander had donderdag 72 slagen nodig voor de achttien holes op de Baltusrol Golf Club in Springfield, nabij New York. Hij bleef daarmee twee slagen boven het baangemiddelde, goed voor een plek in de middenmoot van het klassement.

De Amerikaan Jimmy Walker gaat aan de leiding. Hij had 65 slagen nodig voor de achttien holes.

Luiten, die volgende week als enige Nederlandse golfer deelneemt aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, opende met een bogey op de tiende hole, gevolgd door een birdie op de elfde.

Op de twaalfde hole, een par-3, was Luiten heel dicht bij een hole-in-one. Het balletje ketste echter af op de vlag.

De birdie die Luiten wel wist te scoren, werd gevolgd door vijf bogeys en nog twee birdies. Luiten kwam uit op 72 slagen, zeven meer dan de Amerikaanse leider Jimmy Walker. 

Hij heeft drie achtervolgers op één slag, de Argentijn Emiliano Grillo, de Engelsman Ross Fisher en de Duitser Martin Kaymer. De Zweed Henrik Stenson, eerder deze maand de winnaar van het Brits Open, volgt op twee slagen achterstand.

Vijfde keer

"Ik laat het na om mezelf te belonen'', zegt Luiten op zijn website over zijn eerste dag. Hij baalt van zijn afrondende werk op de green. "Als je geen enkele putt voor birdie weet te holen, wordt het gewoon heel lastig. Dat is eigenlijk ook het probleem van de laatste weken.''

Luiten doet voor de vijfde keer mee aan het PGA Championship. Hij behaalde zijn beste resultaat in 2012, toen hij gedeeld 21e werd. Vorig jaar miste Luiten de 'cut'.

Eerder dit jaar wist Luiten zich niet te kwalificeren voor de Masters en het US Open. Op het Brits Open moest hij na twee dagen naar huis.