Bij sportkoepel NOC*NSF overheerst de teleurstelling over het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in de zaak rond de Russische sporters.

Het IOC zag zondag af van een collectieve schorsing van Rusland, dat gebukt gaat onder een groot dopingschandaal, en gaf de internationale federaties de opdracht om per sporter te bekijken of die naar de Spelen in Rio de Janeiro kan gaan.

"We betreuren het dat het niet is gelukt om de schone sporters die naar Rio gaan geheel te beschermen tegen de Russische sporters die wél hebben gebruikt", zei directeur Gerard Dielessen.

"Wij respecteren dat het IOC met alle kennis waar men over beschikt, een eigen afweging heeft moeten maken en vertrouwen er op dat de eisen die zij nu aan de individuele deelnemers stellen effectief zullen zijn."

Hendriks

Technisch directeur Maurits Hendriks sprak vanuit Rio ook over een "teleurstellende" beslissing.

"Wij denken dat juist het IOC op de bres moet staan voor 'clean sport' en de schone atleten moet beveiligen", aldus Hendriks. "In dat licht past het niet om dit land, zij het onder strenge voorwaarden, de gelegenheid te geven mee te doen aan de Spelen."

De Spelen in Rio gaan op vrijdag 5 augustus van start. Op zondag 21 augustus is de sluitingceremonie.