De Australische Chloe Hosking heeft zondag La Course gewonnen, de vrouwenkoers die voorafgaat aan de Tourfinish in Parijs.

De renster van Wiggle versloeg in de massasprint de Finse Lotta Lepistö en Marianne Vos, de Nederlandse die twee jaar geleden de eerste editie had gewonnen.

Anna van der Breggen, vorig jaar winnares op de Champ-Élysées, vond de koers niet in haar voorbereiding op de Spelen van Rio passen.

Het peloton achterhaalde op het laatste rechte eind Ellen van Dijk, die een kleine 2 kilometer voor de finish was ontsnapt.

Van Dijk was nuchter in haar analyse. "Ik dacht: alles of niets. Het is niets geworden. Nou ja, leuk geprobeerd'', zei ze bij de NOS.

De renster van Boels-Dolmans brak vorig jaar bij een val in La Course nog haar sleutelbeen. Ook dit jaar waren er tal van valpartijen. "Ik dacht, ik kan er beter voor gaan rijden'', zei Van Dijk, die haar poging deed nadat een drietal was ingelopen met de Nederlandse rensters Amy Pieters en Lucinda Brand.

Van Dijk vertrekt over een week naar Rio, waar ze zowel de wegrace als de tijdrit rijdt. "Ik ben blij dat ik heel ben gebleven.''

Vos

Vos moest genoegen nemen met de derde plaats. "Als je voor de winst gaat, baal je wel een beetje'', zei de kopvrouw van Rabo-Liv die dit jaar na haar rentree in het peloton al acht koersen won. "Ik kwam van te ver.''

In Rio, waar ze haar olympische titel verdedigt, verwacht Vos een heel andere koers. "Daar ligt een zware klim die voor een schifting zal zorgen. Ellen (van Dijk) en Annemiek (van Vleuten) zijn in goeden doen en Anna van der Breggen heeft goed getraind. Dat geeft vertrouwen met het oog op de Spelen.''