Michael van Gerwen bereikte zaterdagavond de finale van de World Matchplay Darts, maar de Brabander had na de halve eindstrijd geen goed woord over voor de houding van tegenstander Adrian Lewis.

De 31-jarige Engelsman deed er volgens Van Gerwen alles aan om de Nederlander uit zijn spel te halen. Van Gerwen liet zich niet afleiden en won met 17-9.

"Na de wedstrijd zei hij nog dat ik mazzel had. Dat een speler van zijn kaliber op die manier alles uit de kast moet halen is een beetje treurig. Ik wens hem veel succes op zijn volgende toernooi", zei Van Gerwen voor de camera van RTL 7.

"Hij heeft misschien wel het meeste talent van de wereld, en dan zoveel trucjes uithalen om van mij te winnen... Het zegt genoeg over zijn spel, maar ook over mij. Ik ben een heel eerlijke speler en doe altijd mijn best. Dat heb ik vanavond ook gedaan, daarom is deze zege extra lekker."

Van Gerwen (27) wist al wat hem te wachten stond. Volgens de Nederlander maakt Lewis, de nummer vier van de wereld, er een gewoonte van om tegenstanders te irriteren tijdens de partij.

"Het is niet de eerste keer dat hij dat tegen mij doet. Hij weet dat hij anders niet van me kan winnen. Hij heeft ook een coach die hem daarop voorbereidt, blijkbaar vinden ze dat leuk. Vanavond hielp het hem helaas niet."

Zonde

Het gedrag van Lewis is volgens Van Gerwen niet alleen voor hemzelf vervelend. "Het is gewoon zonde. Ik vind dat de mensen thuis en de mensen in het publiek meer verdienen", aldus de Brabander.

In de finale van de World Matchplay neemt titelverdediger Van Gerwen het op tegen vijftienvoudig winnaar Phil Taylor. De Engelsman rekende in de halve eindstrijd verrassend eenvoudig af met wereldkampioen Gary Anderson (17-8).