Poetin zet vraagtekens bij beschuldigingen van antidopingbureau WADA

President Vladimir Poetin van Rusland heeft min of meer de vloer aangeveegd met het rapport van het mondiale antidopingbureau WADA dat maandag werd gepubliceerd.

Rusland werd daarin beschuldigd van een door de staat geregisseerd dopingsysteem. Honderden positieve dopingtesten zouden daarbij zijn weggemoffeld.

"Het rapport is gebaseerd op de getuigenis van één man met een bedenkelijke reputatie", liet Poetin weten via een verklaring van het Kremlin.

Die ene getuige is Grigory Rodchenkov, voormalig hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou, die verklaarde dat bij de Winterspelen van Sochi in 2014 een wisseltruc plaatsvond.

Besmette dopingstalen van Russische sporters werden daarbij omgewisseld voor schone exemplaren. Tussen 2012 en 2015 werden minstens 643 positieve dopingtesten verdoezeld, zo bleek uit het rapport van het WADA.

Video: 'Russische overheid steunde dopingprogramma'

Nagornich

Poetin liet wel weten dat de betrokken Russische officials bij het schandaal geschorst zullen worden. De staatssecretaris van Sport, Joeri Nagornich, was maandag de eerste die op non-acief werd gesteld.

Nagornich speelde volgens onderzoeker Richard McLaren een sleutelrol bij de Russische dopingfraude in Sochi.

De staatssecretaris bepaalde welke sporters beschermd moesten worden en welke niet. Hij is geschorst tot er opheldering is over de beschuldigingen, zei een regeringswoordvoerster tegen persbureau Interfax.

Breuk

Poetin is tegen een schorsing van Rusland voor de Olympische Spelen van Rio. "Daarmee stevent de olympische beweging, die al meer dan honderd jaar mensen van over de hele wereld verenigt, af op een breuk."

De president liet wel weten dat hij tegen doping is. "Daar is geen plaats voor in de sport; het is ongezond en oneerlijk."

Eerder dit jaar werd bepaald dat Russische dopingzondaars niet mogen deelnemen aan de Spelen van deze zomer in Rio. De sporters die vooralsnog wel welkom zijn in Rio nemen niet deel onder de Russische vlag.

De Spelen in Rio gaan op vrijdag 5 augustus van start. De sluitingsceremonie is op zondag 21 augustus.

Tip de redactie