Rio 2016

IOC komt dinsdag met eerste sancties tegen Rusland

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besluit mogelijk dinsdag al over een algehele schorsing van Russische sporters voor de Spelen van Rio de Janeiro. 

Voorzitter Thomas Bach kondigde maandag een telefonisch spoedberaad van het dagelijks bestuur aan, waarin de eerste voorlopige maatregelen en sancties worden bepaald.

De aankondiging van Bach volgt op de bekendmaking van de resultaten van het onderzoek van het antidopingagentschap WADA. Uit die resultaten blijkt dat het Russische ministerie van sport massaal dopinggebruik onder Russische sporters stuurde in aanloop naar en tijdens de Olympische Winterspelen in 2014 in Sochi.

"Dit is een ongekende aanval op de integriteit van de sport en het IOC zal niet aarzelen de zwaarst denkbare straffen op te leggen aan betrokken personen en organisaties", zei Bach maandag in een eerste reactie.

Video: 'Russische overheid steunde dopingsprogramma'

Atletiek

Eerdere dopingonthullingen leidden er al toe dat er in Rio geen Russen in de atletiek mogen deelnemen onder de Russische vlag. De kans op een algehele schorsing lijkt steeds groter te worden.

Vooruitlopend op de presentatie van het onderzoek van McLaren stuurden het Amerikaanse en het Canadese antidopinglab een uitgelekte brief aan het mondiale dopingbureau WADA, waarin geëist wordt dat Rusland wordt uitgesloten van de Spelen in Rio.

De sportbonden van Duitsland, Japan en Nieuw-Zeeland zouden net als atletenorganisaties achter de brief staan.

De Spelen in Rio gaan op vrijdag 5 augustus van start. De sluitingsceremonie is op zondag 21 augustus.

Lees meer over:
Tip de redactie