Dafne Schippers was vrijdag bijzonder blij met de winst op de 100 meter bij de Diamond League-wedstrijden in Monaco, al moest de atlete wel een knop omzetten na de aanslag van donderdagavond in Nice.

De 24-jarige Nederlandse snelde naar een tijd van 10,94 seconden, ruim voldoende voor de winst in het Stade Louis II. Toch was Schippers iets langzamer dan vorige week in Amsterdam, waar ze met 10,90 goud pakte bij de EK.

Om haar tijd was het de Utrechtse echter niet te doen. "Ik ben vooral heel blij dat ik deze race heb gewonnen, dat was het doel", legt Schippers uit voor de camera van de NOS. "De tijden zijn niet heel erg interessant. Je ziet ook dat iedereen niet een verschrikkelijk harde tijd loopt. Ik ben gewoon heel blij met de winst."

"Je weet dat hier atleten bij zitten die een paar weken geleden harder hebben gelopen dan mijn persoonlijk record, dus je wilt gewoon winnen. Zo simpel is dat eigenlijk. Dat ik dat met overmacht doe is wel heel fijn."

Tijdens de Europese kampioenschappen van vorige week werd Schippers ziek, waardoor ze vier dagen nauwelijks kon eten. "En dat is gewoon niet zo heel goed voor een atleet. Ik ben blij dat ik hier ondanks alles gewoon win, dat zegt wel iets over mijn vorm."

Nice

De Europees kampioene, die binnenkort voor olympisch goud bij de Spelen in Rio de Janeiro gaat, moest voor de race wel even een knop omzetten. Er heerste in Monaco serieuze twijfel over het doorgaan van de wedstrijden na de aanslag die minstens 84 levens eiste in Nice.

"Ik ben daar donderdagochtend nog geland", aldus Schippers. "Dit is echt nieuws waar je van schrikt, maar ik kan me wel redelijk focussen. Ik kan overdag wel bezig zijn met wat er gebeurd is, maar dan kan ik gelukkig wel de knop omzetten als ik mijn race moet lopen."

"Maar wat er nu is gebeurd, is verschrikkelijk. En zo dichtbij eigenlijk. Hoe kunnen dit soort dingen gebeuren? We hebben gewoon een rare en zieke wereld."