Thijmen Kupers heeft zondag bij de EK atletiek de olympische limiet op de 800 meter gemist voor de Spelen in Rio de Janeiro.

Kupers zette in het Olympisch Stadion in Amsterdam een tijd neer van 1.46,67 minuten en dat was niet voldoende om naar Rio te mogen. Het was Kupers’ laatste kans op een ticket.

De 24-jarige Doetinchemmer startte fel en pakte gelijk de leiding. Kupers hield het ook lang vol, maar hij stortte in de laatste 100 meter van de finale compleet in en arriveerde slechts als zesde aan de meet.

"Ik was te gretig. Dat ik de kop nam was het plan, maar ik kreeg de wind vol in mijn gezicht en versnelde al op het stuk tussen 400 en 600 meter, toen het nog niet hoefde. Ik hield gewoon mijn kop er niet bij'', zei Kupers.

"Met deze omstandigheden was het onmogelijk echt snel te gaan en die limiet voor Rio te lopen. Ik hoop dat ik een bespreekgeval ben. Ik heb tenslotte 1.45,25 gelopen, vijfhonderdsten boven de limiet. Bij de voorgaande twee Spelen zou ik met die tijd wel gekwalificeerd zijn. Ik heb hier geen inbreng in, ik kan alleen maar hopen'', aldus Kupers, die vorige maand bij de NK zijn beste tijd liep na een solo over twee ronden.

De Pool Adam Kszczot profiteerde van het sleurwerk van de Nederlander vooraan en snelde er in de laatste bocht overheen. Hij prolongeerde zijn Europese titel in 1.45,18. Zijn landgenoot Marcin Lewandowski werd tweede in 1.45,54 en de Brit Elliot Giles derde in dezelfde tijd.

Estafetteploegen

De Nederlandse estafetteploegen bij de vrouwen én de mannen 4x400 meter eindigden als zevende. Het vrouwenkwartet, bestaande uit de zussen Laura en Lisanne de Witte, Eva Hogenkamp en Nicky van Leuveren, liep in de finale een tijd van 3.29,23.

Dat was net boven het Nederlands record van 3.29,18, dat de vrouwen zaterdag in de series hadden gelopen. Klassering en tijd zullen tot tevredenheid stemmen, want de ploeg zal er waarschijnlijk een olympisch ticket voor Rio mee verdienen. De beslissing daarover valt in de komende dagen.

De Britse ploeg was oppermachtig in de finale en won de Europese titel in 3.25,05. Frankrijk haalde zilver (3.25,96), Italië brons (3.27,49).

De mannen openden sterk met Liemarvin Bonevacia, de winnaar van het brons op de individuele 400, en Terence Agard gaf er een redelijk gevolg aan. Bjorn Blauwhof en Maarten Stuivenberg gaven echter veel terrein prijs op de andere ploeg. De tijd van 3.04,52 is vermoedelijk niet goed genoeg voor uitzending naar Rio.

De Belgische sprintploeg, met drie broers Borlée in de ploeg, veroverde de titel in 3.01,10. Polen pakte zilver in 3.01,18 en Groot-Brittannië behaalde brons in 3.01,44.