Atletiek

Vetter emotioneel na 'bizarre' Europese titel op zevenkamp

Anouk Vetter liet zaterdagavond haar emoties de vrije loop nadat ze bij de EK atletiek in Amsterdam de gouden medaille had veiliggesteld op de zevenkamp.

De 23-jarige Nederlandse eindigde op de afsluitende 800 meter als laatste, maar dat bracht haar leidende positie in het klassement niet in gevaar. Ze won in een Nederlands record van 6626 punten.

"Ik kwam mijn vriendin, moeder en zus tegen en toen besefte ik het pas. De 800 meter was heel zwaar, na 300 meter zat ik eigenlijk al stuk. Maar dat maakt niet uit, het is gelukt", jubelde Vetter voor de camera van de NOS.

De Amsterdamse erkende wel dat ze haar 800 meter moet verbeteren. "Daar moet ik nog aan werken, ook mentaal. Maar verder is het ongekend, ik had niet verwacht dat ik dit zou kunnen. Het publiek heeft me er doorheen geholpen, ik voelde me steeds goed. Het is bizar, deze twee dagen waren één grote droom."

Vetter toonde zich tijdens de EK op vrijwel alle afstanden erg stabiel. Dat geeft de Nederlandse hoop voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"Ik heb verder dit toernooi geen fouten gemaakt. Ook al deed niet iedereen hier mee, met dit puntentotaal doe ik bij de Olympische Spelen mee voor de medailles", keek ze alvast vooruit.

Gevoelig

Bondscoach Ronald Vetter, de vader van Anouk Vetter, zag dat zijn dochter genoot. "Wat een geweldige toernooisfeer. Daar is mijn dochter gevoelig voor. Ze heeft volop geprofiteerd van de ambiance die ze hier meemaakte."

"Het was vaak pas bij de derde poging raak. Dan scheelt het hoor, met dat publiek achter je", legde hij uit. Door het Nederlands record van 6626 punten klom zijn dochter aar de derde plaats op de wereldranglijst. "Ze kan straks bij de Spelen in Rio een medaille winnen."

Hij had wel één kleine kanttekening: "Het is wel zo dat als het laatste onderdeel ook je zwakste is, je nog flink kunt kukelen. Nu was haar voorsprong zo groot dat er geen enkel gevaar loerde, maar ik zag dat ze baalde van die slechte 800 meter. Ze had de Nederlandse vlag al om de schouders, maar ik zag het in haar blik."

Vetter stimuleerde zijn dochter, die lang twijfelde, mee te doen aan de EK in Amsterdam. "In de training was ze scherp. Ik wilde haar wat zelfvertrouwen meegeven naar Rio en dat is nu wel gelukt. Ze is superfit en komt zonder pijntjes uit de meerkamp."

Lees meer over:
Tip de redactie