Nederlandse Vetter pakt goud op zevenkamp bij EK atletiek

De Nederlandse atlete Anouk Vetter heeft zich zaterdagavond in Amsterdam verzekerd van de Europese titel op de zevenkamp. Ze werd op de afsluitende 800 meter laatste, maar had al genoeg voorsprong in het klassement.

Vetter vestigde met haar puntentotaal van 6626 een nieuw Nederlands record. Het oude record stond op naam van Dafne Schippers.

De eerste plaats van de 23-jarige Vetter betekent de 23e gouden medaille ooit van Nederland bij de Europese kampioenschappen atletiek.

Vetter leidde al na de eerste dag in Amsterdam met riante voorsprong op de Franse titelverdedigster Antoinette Nana Djimou, mede dankzij persoonlijke records op de 100 meter horden (13,29) en het kogelstoten (15,69). Op de tweede dag liep ze nog verder uit met een verre sprong van 6,38 en een speerworp van 55,76.

Op de afsluitende 800 meter kon het met een marge van 14 seconden in haar voordeel niet meer misgaan. Ze eindigde weliswaar als laatste in haar heat, maar kort achter Djimou en in een voor haar doen keurige 2.21,50.

Landgenote Nadine Broersen stond na het speerwerpen vierde in het klassement, maar door een gebrek aan fitheid ging ze niet meer van start op de 800 meter. Daardoor maakte ze geen kans meer op een medaille.

Primeur

De titel van Vetter is een primeur. Europees zilver was er al eens voor Karin Ruckstuhl (2006), Eelco Sintnicolaas op de tienkamp (2010) en Broersen (2014), maar goud ontbrak nog in de prijzenkast van Nederland, dat een sterke lichting in de meerkamp heeft.

Het is al de derde gouden medaille voor de Nederlandse equipe dit toernooi. Eerder won Schippers de 100 meter bij de vrouwen en Churandy Martina de 100 meter bij de mannen.

Lees meer over:
Tip de redactie