Susan Kuijken en Richard Douma hebben zaterdag een medaille net misgelopen bij de EK atletiek in Amsterdam. Zowel Kuijken als Douma werd vierde op respectievelijk de 5.000 meter en 1500 meter.

De 30-jarige Kuijken eindigde als vierde in de finale in een tijd van 15.23,87. Bij de EK twee jaar geleden in Zürich won ze nog het brons op deze afstand.

Het goud was voor de jonge Turkse Yasemin Can, die ook al de 10.000 meter won in het Olympisch Stadion. Ze soleerde naar de overwinning in 15.18,15.

Kuijken streed tot in de laatste ronde mee voor de medailles, maar ze miste de kracht voor een eindspurt. De Zweedse Meraf Bahta (zilver) en de Britse Steph Twell (brons) bleven haar voor.

Douma

Douma zorgde bijna voor een stunt op de 1500 meter. De 23-jarige Nederlander behoorde vooraf niet tot de kanshebbers, maar hij liep de finale van zijn leven. De vierde plaats viel hem uiteindelijk ten deel, 15 honderdsten van het brons verwijderd.

In de laatste meters leek de Nederlanders op een medaille af te stevenen, maar uiteindelijk legde hij het af tegen de Noorse broers Filip en Henrik Ingebrigtsen, die met goud en brons aan de haal gingen. De Spanjaard David Bustos pakte het zilver.

Bij het polsstokhoogspringen was er ook voor Femke Pluim geen medaille weggelegd. Ze kwam niet over de 4,55 meter en eindigde als zesde. Discuswerper Rutger Smith slaagde er niet in te verrassen in de finale. De 35-jarige Nederlander kwam tot 58,68 meter en werd daarmee elfde.

Estafetteploegen

De Nederlandse estafettemannen en -vrouwen plaatsten zich voor de finale van de 4x100 meter.

Giovanni Codrington, Churandy Martina, Patrick van Luijk en Dimitri Juliet werden in hun halve finale tweede in een tijd van 38,78. Polen was sneller in 38,64. Nederland noteerde over beide halve finales de vijfde tijd.

Juliet verving de vaste slotloper Hensley Paulina, die in de halve finales van de 200 meter geblesseerd raakte. Martina kroonde zich op de EK al tot Europees kampioen op de 100 meter. Hij won ook de 200 meter, maar werd naderhand uit de uitslag geschrapt omdat hij van zijn baan was geweken.

Later zaterdagavond zetten Jamile Samuel, Marije van Hunenstijn, Tessa van Schagen en Naomi Sedney namens Nederland de derde tijd neer in hun halve finale: 43,34. Duitsland (42,71) en Italië (43,33) waren sneller. Nederland had overall de zevende tijd.

Dafne Schippers zou aanvankelijk ook aan de start staan, maar zij liet toch verstek gaan en werd vervangen door Van Hunenstijn.