Schippers prolongeert Europese titel op 100 meter

Dafne Schippers heeft vrijdagavond overtuigend goud veroverd op de 100 meter bij de EK atletiek in Amsterdam.

De 24-jarige Nederlandse liep in baan zeven naar een tijd van 10,91. Schippers was in de halve finale nog oppermachtig met een tijd van 10,96.

Ivet Lalova veroverde in het Olympisch Stadion zilver in 11,20, de bronzen plak was voor de Zwitserse Mujinga Kumbundji (11,25). De Britse Desiree Henry raakte na ongeveer veertig meter geblesseerd aan haar hamstring en werd met een brancard afgevoerd. 

Schippers bleef Lalova uiteindelijk op drie tienden voor. De laatste keer dat iemand met die marge de 100 meter won op een EK, was Fanny Blankers-Koen in 1950. De tijd van Schippers was mede door tegenwind nog wel boven haar Nederlands record van 10,81.

Bekijk de prestatie van Schippers

Prolongatie

Twee jaar geleden op de EK in Zürich pakte Schippers ook goud op de 100 meter. Haar grootste succes boekte ze vorig jaar op de WK in Peking met de wereldtitel op de 200 meter en het zilver op de 100 meter.

Schippers was de enige Nederlandse in de eindstrijd, want Naomi Sedney wist zich niet te plaatsen. De 21-jarige Sedney liep 11,44 in de halve finale en dat was de gedeelde tiende tijd.

De 100 meter is de enige sprintafstand waarop Schippers individueel in actie kwam in het Olympisch Stadion. De regerend wereldkampioene op de 200 meter liet die afstand schieten omdat ze zich spaart voor de Olympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro.

Schippers komt dit weekend nog wel in actie op de 4x100 meter estafette.

Lees meer over:
Tip de redactie