Atletiek

Martina gediskwalificeerd na goud op 200 meter EK, Bonevacia pakt brons

Churandy Martina is vrijdag gediskwalificeerd, vlak nadat hij goud dacht te hebben gewonnen op de 200 meter bij de EK atletiek in Amsterdam. Lee Marvin Bonevacia pakte brons op de 400 meter.

Martina zou tijdens de race in het Olympisch Stadion op de witte lijn van zijn baan hebben gestaan en dat is niet toegestaan. De Nederlandse Atletiekunie dacht lange tijd aan protest, maar zag daar uiteindelijk toch van af.

"Ik weet niet of het echt zo is, want ik heb het nog niet goed teruggezien", zei Martina na zijn diskwalificatie tegen NU.nl. "Bovendien draag ik witte spikes, dat is lastig te zien op een witte lijn. Als het zo is dan is dat een vervelend einde van een mooie avond. Maar regels zijn nou eenmaal regels."

Zijn tijd (20,37) stemde Martina, die donderdag wel goud pakte op de 100 meter, wel tevreden. "De tijd zegt zeker iets over mijn vorm. Ik ben gewoon in vorm. Iedere dag train ik hard voor de Olympische Spelen volgende maand."

Niets waard

Martina startte in de lastige baan acht en had niemand voor zich. Hij kwam als eerste de bocht uit en liep in het tweede deel van de race alleen maar verder uit.

Zijn snelle tijd bleek echter niet veel later niets meer waard te zijn. De Spanjaard Bruno Hartelano, die 20,45 klokte, ging er uiteindelijk met het goud vandoor. 

Het zilver was voor de Turk Ramil Guliyev (20,51). De Brit Danny Talbot won brons (20,56). De andere Nederlander, Solomon Bockarie werd vierde.

Volgens de officiële lezing heeft Martina drie keer op de lijn links van hem gestapt en dat leidt onherroepelijk tot uitsluiting. Het overkwam hem eerder bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Toen week hij ook van zijn baan in de finale van de 200 meter en moest hij het zilver inleveren.

Bonevacia

Bonevacia liep op de 400 meter 45,41, zijn beste tijd van dit seizoen. De Brit Martyn Rooney prolongeerde zijn Europese titel met een tijd van 45,29. Pavel Maslak uit Tsjechië werd derde (45,36).

Het brons voor Bonevacia is de derde medaille voor Nederland op dit EK. Donderdag pakte Martina dus goud op de 100 meter en Ignisious Gaisah brons bij het verspringen. De 27-jarige Bonevacia zal op de Olympische Spelen volgende maand ook in actie komen op de 400 meter.

"Derde van Europa, dit is geweldig", jubelde Bonevacia na het binnenhalen van het brons. "En ik ben nog niet eens op mijn best. Dat moet in Rio zo zijn. Ik wil het publiek bedanken. Amsterdam is als een huis voor me." 

"Ik wil al die supporters bedanken tijdens mijn race in de estafetteploeg. Daar ga ik me nu op concentreren. Dan wil ik met de hele ploeg succes boeken."

Lees meer over:
Tip de redactie