Martina verrast met Europese titel op 100 meter

Churandy Martina heeft donderdag verrassend goud veroverd op de 100 meter bij de EK atletiek in Amsterdam. 

De 32-jarige sprinter kwam in 10,07 over de streep en was daarmee nipt sneller dan zijn concurrenten Jak Ali Harvey en topfavoriet Jimmy Vicaut.

Martina plaatste zich nog als langzaamste voor de eindstrijd. In de finale stond hij in het begin ook op achterstand, maar Martina had aan een ijzersterke versnelling in de laatste meters genoeg om het goud te pakken.

Salomon Bockarie kende juist een sterke start, maar eindigde uiteindelijk als zevende in 10,25.

Martina pakte donderdag zijn derde Europese plak in zijn loopbaan. In 2012 veroverde de sprinter uit Curaçao al goud op de 200 meter en de 4x100 meter estafette. Martina komt vrijdag nog in actie op de 200 meter en de estafette.

Gaisah

Ignisious Gaisah bezorgde Nederland de eerste medaille op het EK. De geboren Ghanees veroverde het brons bij het verspringen met een afstand van 7,93 meter.

Gaisah werd als laatste toegevoegd aan de Nederlandse equipe, omdat hij zich eigenlijk buiten de termijn had gekwalificeerd.

De Atletiekunie gaf hem het voordeel van de twijfel en donderdag maakte hij in een vol Olympisch Stadion zijn startbewijs meer dan waar.

Lees meer over:
Tip de redactie